ЕК иска ясни цени за енергията в блоковете

ЕК иска ясни цени за енергията в блоковете

Въвеждането на ясни цени на енергията за потребителите в жилищните блокове, както и правила за оспорване на сметки. Това препоръча в сряда на държавните от ЕС Еврокомисията. В препоръките на ЕК е записано още, че до следващата есен в националните си законодателства страните трябва да въдета новите европейски изисквания за пестене на енергия.

Новите правила целят до 2030 г. в ЕС една трета от използваната от домакинствата енергия да бъде от възобновяеми източници, както и потреблението на енергия да спадне с 32,5%. ЕК очаква държавите да предвидят мерки срещу енергийната бедност, като разработят начини за подкрепа на най-уязвимите домакинства. Държавите следва да изготвят времеви разчет за влиянието на мерките за пестене на енергия.

Препоръчва се при отчитането на предприетите мерки да се взимат предвид само онези действия, които са извършени извън обичайните дейности за намаляване на енергийното потребление. Държавите могат сами да избират къде основно да насочат предвидените мерки - в пестене на вода или в поддръжката на сгради.

ЕК отбелязва, че половината от разходите в ЕС за енергия са свързани с отопление и охлаждане. Комисията настоява потребителите да получават ясни сметки, от които да могат да разберат какво биха могли да променят, за да ползват по-малко енергия.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.