Европейската комисия иска до края на 2020 г. да има по един дигитален иновационен хъб във всякаобласт в Европа. Това заяви еврокомисарят по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел, която откри конференция за виртуалната реалност и изкуствения интелект „Бъдещето на реалността“.

Тя обясни, че новата програма „Дигитална Европа“ е с бюджет от 9 млрд.евро, част от които са предвидени средства за цифрови умения, изкуствен интелект, киберсигурност и дигитални информационни хъбове. „Моето предложение е бюджетът от 500 млн. Евро да бъде увеличен трикратно на 1,5 млрд. за следващия период.“, заяви Мария Габриел. Еврокомисарят подчерта, че според нея България има потенциал да се превърне в хъб за иновации по отношение на виртуалната добавена реалност.

Мария Габриел заяви, че е много важно да продължи инвестицията в образование, не само в младите хора, но и тези, които сега имат своите работни места. Според нея голяма част от работните места няма да изчезнат, както се твърди, а ще бъдат трансформирани с изкуствения интелект и виртуалната реалност.

Еврокомисарят изброи какви е предприела Европейската комисия. В подкрепа на научните изследвания са осигурени 100 млн. евро по програма „Хоризонт 2020“, но тя ще настоява наследникът ѝ „Хоризонт Европа“ за следващия период да има бюджетен от 16 млрд. евро. Мария Габриел сподели, че преди 4 месеца е публикувана стратегията за изкуствен интелект. Експертна група през декември ще публикува доклад. „За изкуствен интелект има бюджет от 1,5 млрд. евро До 2020 година, като нашата цел е с помощна на публични и частни инвестиции да достигне 20 млрд. евро до 2020. Амбицията е следващият период 2002-2027 да бъдат осигурявани 20 млрд.евро годишно“, заяви еврокомисарят.

„С инвестиции в учителите, в информационните технологии и в иновациите създаваме модерно образование за българските деца.“, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на конференцията. Според него е важно да се промени начинът, по който учат децата, като даде за пример, че е въведен предметът компютърно моделиране в трети клас, създава се отворен облак, в който учителите ще могат да правят онлайн уроци и дигитално съдържание. Вълчев подчерта, че има три важни неща - информационни технологии, иновации и инвестиции в учители.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Липсата на клисари в някои храмове застрашава миряните при инцидент

МВР влиза в църквите за Великден

Липсата на клисари в някои храмове застрашава миряните при инцидент

МВР и по-конкретно пожарната са започнали масирани проверки по църквите по случай предстоящите великденски празници. Униформените проверяват за наличието на пожарогасители, както и дали се спазват всички изисквания за пожарна безопасност.