Европейската комисия обяви налагането на глоби общо за 1,07 млрд. евро на 5 международни банкови гиганта за участие в картели при спот сделки с чуждестранна валута, предаде ДПА.

Санкциите са за Barclays, Royal Bank of Scotland, Citigroup, JP Morgan и MUFG Bank, официално известна като Bank of Tokyo-Mitsubishi. ЕК поясни, че петте банки са създали 2 картела на спотовия валутен пазар за търговия с 11 валути - евро, британска лира, японска йена, швейцарски франк, щатски долар, канадски долар, новозеландски долар и австралийски долар, както и с кроните на Дания, Швеция и Норвегия.

ЕС обяви две решения . С първото налага глоби за 811 млн. евро на Barclays, Royal Bank of Scotland, Citigroup и JP Morgan. Второто решение е за глоби за около 258 млн. евро и то важи за Barclays, Royal Bank of Scotland и MUFG Bank

Трансакциите с валути са сделки, които се изпълняват на същия ден по преобладаващия валутен курс. Разследването на ЕК е установило, че отделни търговци в тези банки са разменяли чувствителна информация и понякога са координирали стратегии чрез онлайн професионални чат системи

Сред санкционираните банки Citigroup е с най-голяма глоба - около 311 млн. евро. Следващата по големина - 229 млн. евро - е за JP Morgan.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Инвеститори пренасочват парите си в земеделски земи

"Агрион" продава обработваеми парцели в цялата страна с възможност за разсрочено плащане

В търсене на нискорискови финансови инструменти и висока доходност, все повече инвеститори насочват вниманието си към купуване на земеделска земя, твърдят инвестиционни посредници.

Фирмите затруднени да покрият новите изисквания

Удължават срока за подмяна на касовите апарати

Фирмите затруднени да покрият новите изисквания

С още четири месеца да се удължи срокът до края на който търговските обекти, използващи софтуер за управление на продажбите, трябва да го вържат с Националната агенция за приходите, предлага финансовото министерство.

Приемат заявления за помощи за заклани прасета

Във връзка с усложнената епизоотична обстановка и констатирани огнища в страната на болестта Африканска чума по свинете, от Областна администрация в Пазарджик дадоха указания към кметовете на общини как ще бъдат подпомогнати стопаните на прасета от т.нар.“заден двор“, които бяха принудени да ги заколят в 20-километровата санитарна зона.