Европейската комисия предвижда над 100 млрд.евро за наука за новия програмен период 2021 – 2027. Това заяви зам.-министърът на образование Карина Ангелиева на среща с ректора на Университета „Проф. Асен Златаров“ – Бургас проф. Магдалена Миткова и преподаватели от висшето училище.

Като ключов фактор по разработването на новата Оперативна програма „Наука и образование“ в частта „наука“ тя посочи напредъка в изпълнението на проектите за Центровете за компетентност и Центровете за върхови постижения и тяхната устойчивост. За целта е важна подкрепата на висшите училища към тези центрове. Ангелиева допълни, че това ще позволи на центровете да кандидатстват самостоятелно по европейски и национални програми и припомни. От своя страна Министерството на образованието и науката пък ще продължи финансирането им със средства по оперативната програма.

В рамките на срещата бяха обсъдени и възможностите за привличане на млади и на утвърдени изследователи, които да работят в системата на образованието. Участниците очертаха и редица предизвикателства пред работата в научните центрове, сред които тежестта на административните процедури.
Университетът участва в два проекта по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ - за изграждане на Център за върхови постижения „Университети за Наука, Информатика и Технологии в е-обществото“ (УНИТе) и Център за компетентност „Чисти технологии за устойчива околна среда – води, отпадъци, енергия за кръгова икономика“. Бюджетът за двата проекта е над 4,3 млн.лв.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

500 млн. лв. повече за разходи в здравеопазването през 2020-а

„При всички случаи  мога да ви заявя, че няма да има проблеми с финансирането на здравеопазването през следващата година. Ръстът на разходите за здравеопазване ще бъде около 500 милиона лева, като само ръстът на НЗОК е 395 милиона“. Това заяви в Добрич министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Такъв ръст ще има разбира се и в бюджета на МЗ, който ще осигури устойчивост на допълнителните разходи, които бяха дадени от правителството през тази година и догодина ще бъдат осигурени целогодишно, допълни министърът.

  Още четирима кандидати от община Несебър с обвинения

Пет дни преди изборите арестуват кмета на Несебър

Още четирима кандидати от община Несебър с обвинения

Несебърският кмет Николай Димитров, който е кандидат за четвърти мандат, може всеки момент да се озове в ареста. Срещу него е образувано досъдебно производство, а Спецпрокуратурата готви повдигане на обвинение. То най-вероятно е свързано с предизборна търговия на гласове.