Европейската комисия предвижда над 100 млрд.евро за наука за новия програмен период 2021 – 2027. Това заяви зам.-министърът на образование Карина Ангелиева на среща с ректора на Университета „Проф. Асен Златаров“ – Бургас проф. Магдалена Миткова и преподаватели от висшето училище.

Като ключов фактор по разработването на новата Оперативна програма „Наука и образование“ в частта „наука“ тя посочи напредъка в изпълнението на проектите за Центровете за компетентност и Центровете за върхови постижения и тяхната устойчивост. За целта е важна подкрепата на висшите училища към тези центрове. Ангелиева допълни, че това ще позволи на центровете да кандидатстват самостоятелно по европейски и национални програми и припомни. От своя страна Министерството на образованието и науката пък ще продължи финансирането им със средства по оперативната програма.

В рамките на срещата бяха обсъдени и възможностите за привличане на млади и на утвърдени изследователи, които да работят в системата на образованието. Участниците очертаха и редица предизвикателства пред работата в научните центрове, сред които тежестта на административните процедури.
Университетът участва в два проекта по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ - за изграждане на Център за върхови постижения „Университети за Наука, Информатика и Технологии в е-обществото“ (УНИТе) и Център за компетентност „Чисти технологии за устойчива околна среда – води, отпадъци, енергия за кръгова икономика“. Бюджетът за двата проекта е над 4,3 млн.лв.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

ЧСИ-тата извадиха над 2600 имота на тезгяха

Над 2600 имота на длъжници извадиха на тезгяха частни съдебни изпълнители от цялата страна през януари. Това показа проверка на „Монитор“ в регистъра на публичните продажби на Камарата на ЧСИ-тата. От там се вижда, че актуалните обяви за търгове на имоти са 2602, като последните 30 от тях са публикувани след 14 часа във вторник. Освен това в сайта има и 174 обяви за продажба на МПС (виж карето – б.р.), както и още 247 обяви за продажба на движимо имущество.

Няма опасност коронавирусът да дойде у нас

Няма опасност коронавирусът да достигне нашата страна, той не е регистриран никъде в Европа. Това увери доц. Ангел Кунчев – главен здравен инспектор. Двата смъртни случая са в китайската провинция Хубей, която е встрани от туристическите маршрути, поясни той пред „Монитор“ и припомни, че според предположенията на здравните власти там той е тръгнал от пазар за морски продукти.