ЕК: Потреблението в България ще се разшири през втората половина на 2020 г.

ЕК: Потреблението в България ще се разшири през втората половина на 2020 г.

Частното потребление в България ще се възстанови през втората половина на 2020 г. заради отпускането на противоепидемичните мерки. През 2021 г. то ще продължи да се разширява с по-умерени темпове след възстановяване увереността и доверието на потребителите. Това предвижда Европейската комисия (ЕК) в своята лятна икономическа прогноза.

Износът ни също ще се възстанови постепенно през следващите 6 месеца, като това ще продължи и догодина. Според експертите инвестициите у нас ще се върнат на положителни нива едва през 2021 г. Причина за това ще е високото ниво на несигурност, което продължава да съществува.

Еврокомисията запазва прогнозата си за спад на БВП с около 7% през 2020 г. Относно възстановяването обаче има ревизия надолу – през пролетта прогнозата бе за 6% ръст на българската икономика през 2021 г. Сега очакванията са за по-слаба експанзия от 5.3 на сто.

Инфлацията ще се запази на нива от около 1% както през тази, така и през следващата година. От началото на годината ръстът в цените е слаб поради поевтиняването на енергията. Свиването на сезонното търсене на туристически услуги и намаляването на ДДС за сектора ще доведат до по-ниска инфлация във втората половина на годината. През 2021 г. ценовите равнища ще останат ниски, с положителен принос от сферата на услугите и храните.

Въпреки бързите и всеобхватни мерки на политиката, предприети както на европейско, така и на национално равнище, тази година в икономиката на ЕС ще настъпи дълбока рецесия, предизвикана от коронавируса, пишат още от комисията. Според икономическата прогноза от лятото на 2020 г. икономиката на Еврозоната ще се свие с 8.7% през 2020 г. и ще отбележи растеж от 6.1% през 2021 г. Предвижда се икономиката на ЕС да се свие със 8.3 % през 2020 г. и да отбележи растеж от 5.8 % през 2021 г.

„Продължаваме да преминаваме през бурен период и да сме изправени пред много рискове, включително друга мощна вълна от зараза. Трябва да продължим да защитаваме работниците и предприятията и да координираме нашите политики в тясно сътрудничество на равнище ЕС, за да гарантираме, че ставаме по-силни и единни”, коментира изпълнителният заместник-председател на Комисията, отговарящ за икономиката в интерес на хората, Валдис Домбровскис. Мнението му бе подкрепено и от комисаря по въпросите на икономиката Паоло Джентилони. „Политическата реакция в цяла Европа помогна да се смекчи ударът за нашите граждани, но ситуацията продължава да води до увеличаване на различията, неравенството и несигурността. Ето защо е толкова важно да се постигне бързо съгласие по плана за възстановяване, предложен от Комисията, за да се осигури както ново доверие, така и ново финансиране в нашите икономики в този критичен момент”, допълни Джентилони.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.