ЕК: България да премахне изискването за повече български стоки в магазините (ОБНОВЕНА)

ЕК: България да премахне изискването за повече български стоки в магазините (ОБНОВЕНА)

Въведените мерки са в ползва на потребителя, уточняват от земеделското министерство

Европейската комисия официално поиска от България да премахне изискванията, наложени на големите хранителни вериги, според които те трябва да отделят повече пространство и да обозначават българските продукти. Това става ясно от писмо на ЕК, според която тези мерки са дискриминационни за свободно движение на стоки.

Българското законодателство задължава търговците на дребно да излагат по виден начин и да осигуряват специални места за продажба за местните хранителни стоки, като мляко, риба, прясно месо и яйца, мед, плодове и зеленчуци, както и да купуват 90 на сто от млякото и млечните изделия от местните производители.

Тези задължения ограничават свободното движение на стоки и създават по-благоприятни и по-конкурентни условия за предлагане на пазара за местните хранителни стоки, което води до дискриминация на сходните вносни изделия, уточнява ЕК.

Законодателството ограничава също свободата на установяване, тъй като ограничава свободата на търговците на дребно да избират своя асортимент, да определят подредбата на продажбените си площи и да пригодят веригата на своите доставки. Такива ограничения могат да бъдат оправдани само със съображения от общ интерес, каквото е общественото здраве, и трябва да бъдат подходящи и необходими за постигането на тази цел.

Поради извънредните обстоятелства с епидемията от Ковид-19 и отслабването на икономиките в ЕС, е абсолютно необходимо да се запазят свободното движение на стоки и свободата на установяване. Неоправданите пречки могат да подкопаят общите усилия за запазване на свободния и ефикасен превоз на товари в ЕС и възможностите за борба с кризата, в духа на европейската съпричастност. България разполага с един месец, за да отговори на опасенията на ЕК. Ако не получи задоволителен отговор, комисията може да реши да изпрати на България мотивирано становище, се пояснява в съобщението.

Във връзка с писмото от ЕК, от земеделското министерство уточниха, че предприетата мярка не засяга свободното движение на стоки, произведени в други държави, тъй като Постановлението, издадено на основание на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, не предвижда забрана и ограничения за предлагане на продукция от държави членки на ЕС и трети страни. По никакъв начин не се нарушават досегашните доставки в търговските обекти на продукти, внесени от други държави и продукти, които могат да се предлагат на пазара във всички търговски обекти в страната.

Чрез приетото ПМС № 70 бяха предприети спешни мерки на национално ниво, които целят гарантиран и улеснен достъп на потребителите до продукцията на регионални (местни) производители. Действията на Министерството са насочени в подкрепа на българското производство, на малките и местни производители за запазване на поминъка им предвид карантинирани райони, затруднени транспортни връзки и риск от пренасяне на заразата при транспортиране.

В чл. 2 от приетото Постановление се определят норми за сурово мляко и за предлагане на млечни продукти, като същото е в процес на промяна след съгласуване със заинтересованите страни.

Въведените мерки не водят до изкривяване на конкуренцията и вътрешния пазар, а са в ползва на потребителя без да засягат каквито и да е правила. Същите са приети в условията на безпрецедентна и глобална здравна, икономическа и дори търговска криза.

МЗХГ ще изпрати в срок обосновано становище до Европейската комисия относно приетото Постановление за осигуряване на регионална продукция в търговските вериги, припомнят от аграрното ни министерство.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.