ЕК: България вече не страда от икономически дисбаланс

ЕК: България вече не страда от икономически дисбаланс

В България вече не се наблюдават икономически дисбаланси, отчетени през миналата година. Това се посочва в зимната оценка на Европейската комисия за икономиките и реформите в държавите от ЕС, съобщи БТА.

Липсата на дисбаланси означава, че ножицата между бедни и богати се свива, а съотношението между дълг, спестявания и потребление се подобрява. Според данните България отбелязва чувствителен напредък в укрепването на финансовия сектор, както и решаването на проблеми от законодателно естество. Въпреки че задлъжнялостта намалява, делът на лошите кредити у нас продължава да бъде на средното за ЕС равнище от 7 на сто.

България е единствената страна, която успява да покаже чувствителен напредък по два от четири наблюдавани показателя за изпълнението на миналогодишните препоръки, пишат експертите. Нашата страна показва "съществен напредък" в подобряването на управлението на държавните дружества. Като съществен се определя и напредъкът при осигуряването на стабилност за банките и повишаването на техния надзор. Докладът показва, че у нас инвестициите в нова техника не целят внедряването на най-съвременните технологии и това ограничава производителността. Като недостатък е посочена и скоростта на реформите в областта на здравеопазването. България отчита ограничен напредък в прилагането на законодателството срещу прането на пари и насочването на икономическите инвестиции в областта на изследванията и изобретенията.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.