В България вече не се наблюдават икономически дисбаланси, отчетени през миналата година. Това се посочва в зимната оценка на Европейската комисия за икономиките и реформите в държавите от ЕС, съобщи БТА.

Липсата на дисбаланси означава, че ножицата между бедни и богати се свива, а съотношението между дълг, спестявания и потребление се подобрява. Според данните България отбелязва чувствителен напредък в укрепването на финансовия сектор, както и решаването на проблеми от законодателно естество. Въпреки че задлъжнялостта намалява, делът на лошите кредити у нас продължава да бъде на средното за ЕС равнище от 7 на сто.

България е единствената страна, която успява да покаже чувствителен напредък по два от четири наблюдавани показателя за изпълнението на миналогодишните препоръки, пишат експертите. Нашата страна показва "съществен напредък" в подобряването на управлението на държавните дружества. Като съществен се определя и напредъкът при осигуряването на стабилност за банките и повишаването на техния надзор. Докладът показва, че у нас инвестициите в нова техника не целят внедряването на най-съвременните технологии и това ограничава производителността. Като недостатък е посочена и скоростта на реформите в областта на здравеопазването. България отчита ограничен напредък в прилагането на законодателството срещу прането на пари и насочването на икономическите инвестиции в областта на изследванията и изобретенията.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Безработицата в ЕС се задържа на 6,5 на сто, в България 4,1%

Безработицата се е задържала на равнище 6,5 на сто на месечна основа в ЕС през февруари и се е понижила до 7,3 на сто в еврозоната през февруари, месец преди европейските страни да наложат редица ограничителни мерки срещу разпространението на Ковид-19, съобщи европейската статистическа служба Евростат.

НСИ анкетира бизнеса и гражданите по телефон и имейл

Националният статистически институт /НСИ/ призовава гражданите и фирмите да отговарят на анкетите, които се правят при статистическите проучвания, по телефона или мейла. Институтът променя организацията си на работа с грижа за здравето и сигурността на служителите си, респондентите и потребителите и във връзка с мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса, съобщиха от пресцентъра на институцията.