ЕК: БВП на България ще се повиши с 3,5% през 2021 г.

ЕК: БВП на България ще се повиши с 3,5% през 2021 г.

Очаква се икономическата активност у нас да отбележи „отскок“ от втората половина на тази година и да набере скорост. БВП ще се повиши от 3,5% през 2021 г. на 4,7% през 2022 г. в зависимост от усвояването от страна на властите на фондовете за възстановяване, одобрени през април. Това се посочва в пролетната икономическа прогноза на Европейската комисия (ЕК).

След 4 години отново се наблюдава бюджетен дефицит, който се очаква да продължи като прогнозата е за тежка рецесия и стабилно възстановяване на страната ни. Заради пандемията от Covid-19 икономиката ни се е свила с 4,2 на сто през 2020 г.  Инвестициите са спаднали рязко през първата половина на годината заради голямата икономическа несигурност. Вносът пък се е свил с 6,6% .

Предвижда се износът на стоки да бъде в основата на възстановяването тази година. Динамиката на износа на услуги ще зависи до голяма степен от ситуацията в туристическия сектор. Тя обаче ще остане с близо една четвърт под равнището от преди кризата тази година преди да намали разликата през 2022 г.

Процентът на безработица е скочил от началото на пандемията, но е започнал да се стабилизира през втората половина на 2020 г.  Миналата година той се е задържал на 5,1. Според хода на  възстановяването се очаква процентът на заетостта постепенно да се покачи с 0,6 на сто и 1,3 на сто съответно през 2021 и 2022 г. Реалните заплати ще продължат да растат. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.