Една година от първите стъпки в електронното правосъдие

Една година от първите стъпки в електронното правосъдие

Практическият ефект в края на първата година от приложението на Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС) представиха на пресконференция членове на ВСС и екипът за управление на проект „Създаване на модел за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на Единна информационна система на съдилищата“.

В нея участваха Боян Магдалинчев – представляващ ВСС, Гергана Мутафова – член на ВСС и ръководител на проекта, Вероника Имова – член на ВСС и координатор за ЕИСС. Представителите на Изпълнителя “Информационно обслужване” АД – Снежанка Смилкова ръководител, и Николета Стоянова – старши бизнес анализатор, обобщиха функционалностите и предимствата на системата. Практическата работа с нея презентира Иван Калибацев – председател на Районен съд – Пловдив.  На форума присъстваха Силвия Бъчева от дирекция ”Добро управление” в Администрацията на Министерския съвет, и Ивайло Филипов – изпълнителен директор на ”Информационно обслужване” АД.

ЕИСС е базисната система, върху която се гради електронното правосъдие в България, посочи ръководителят на проекта и поясни, че тя е изградена за вътрешноведомствено ползване, с цел

създаване на електронни дела от тяхното иницииране до приключването им

със съдебно решение. Уточнено бе, че системата отговаря на европейското законодателство за електронно правосъдие и е част от Актуализираната стратегия за реформа на съдебната система.

Мутафова и Имова акцентираха на влезлите в сила на 30.06. и 01.07.2021 г. законодателни изменения, свързани с електронното правосъдие, които съдебната система следва да прилага чрез Единната информационна система на съдилищата. Внедряването ѝ започва в 17 пилотни съдилища през юли 2020 г., а сега

с нея работят 153 съдилища

с изключение на Върховния административен съд и административните съдилища. За този период са образувани над 261 514 електронни дела, с което е изпълнен индикаторът, предвиждащ до 2023 г. да бъдат образувани 250 000 електронни дела. Към момента достъп до ЕИСС с квалифициран електронен подпис имат 9928 потребителите – съдии, съдебни служители, призовкари и съдебни заседатели, като 950 магистрати имат възможност за отдалечен достъп за работа.

ЕИСС е

разположена на защитен хардуер от ново поколение

тя е динамична и променяща се в зависимост от процесуалните закони, за да отговори на потребностите на съдебната власт, гражданите и обществото. Системата се състои от 19 функционални модули, служещи за управление на идентифицираните работни процеси, и 19 системни модули, подпомагащи управлението и отразяването на резултати от определени действия, изпълнявани в работните процеси. ЕИСС е основен и единен инструмент за организиране процесите по управление на дела по електронен път от съдилищата, и свързаните с това процесуални действия в електронна форма, като предоставя прозрачност, публичност и проследимост. С нея се осигурява еднократно въвеждане и уеднаквяване на структурата и обхвата на данните. За първи път в съдебната система се реализира интеграция с всички основни системи и първични регистри на държавната администрация и други системи на съдебната власт директно в реално време. 

Сред основните ползи е

улесненият достъп до съдебни дела за страни и адвокати

през Единния портал за електронно правосъдие (ЕПЕП).  През първата година от въвеждането на ЕИСС два пъти се е увеличил броят на достъпните през ЕПЕП съдебни дела – 2 039 000, и на съдебните актове – 4 977 500, в сравнение с периода 2015 – 2020 г. Почти два пъти е нараснал и броят на регистрираните потребители в портала, които към момента са 6 800.

Сред преките ползи за гражданите са своевременното и

автоматизирано публикуване на съдебните актове

в ЕПЕП и регистъра на актовете на съдилищата, което гарантира равен достъп до информация на всички страни по делата; лесен, достъпен и прозрачен начин за преглед на електронна папка по дело през ЕПЕП, включително насрочени заседания и постановени актове.

Иван Калибацев – председател на Районен съд – Пловдив, демонстрира в реално време работа чрез отдалечен достъп до ЕИСС – разглеждане на искова молба, образуване на дело и неговото разпределение на случаен принцип. Той посочи, че от началото на 2021 г. в Районен съд – Пловдив, са въведени 17 194 дела в ЕИСС, и акцентира, че в следващите дни съдиите ще трябва да разглеждат делата в съдебната зала само в електронен вариант.

Тодор Събчев - директор на дирекция „Информационни технологии и съдебна статистика“ във ВСС, посочи проектните предложения на ВСС, свързани с обезпечаване на електронното правосъдие, за които се търси финансиране по Механизма за възстановяване и устойчивост (МВУ) и Оперативна програма „Добро управление“. Проектните предложения по МВУ за надграждане на ЕПЕП предвиждат функционалности за извършване на удостоверителни изявления в електронна форма, за извършване на процесуални действия – участие в открити съдебни заседания чрез сигурна видеоконферентна връзка, връчване на съобщения и призовки,

подаване и получаване на документи по електронен път

включително крайния съдебен акт, както и плащане на държавна такса чрез виртуален ПОС терминал с отстъпка за образуването и движението на съдебно дело. Във връзка с надграждането на ЕИСС са представени проектни предложения за създаване на нов начин на разпределение на заповедните производства, касаещи голяма част от обема на съдебните дела, както и за осигуряване на необходимата компютърна техника за работата на съдилищата. 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.