ЕИБ ни отпусна €110 млн. за интерконектора с Гърция

ЕИБ ни отпусна €110 млн. за интерконектора с Гърция

Брюксел ще продължава да подкрепя проекта за хъб „Балкан”, увери еврокомисар Канете

Европейската инвестиционно банка (ЕИБ) ще отпусне на България специален кредит от 110 млн. евро за изграждането на интеконекторната връзка с Гърция.

Подписването на меморандума за разбирателство между Българския енергиен холдинг (БЕХ) и банката, даващ зелена светлина за отпускането на кредита стана в края на петата годишна министерска среща на Групата на високо равнище за междусистемна свързаност в Централна и Югоизточна Европа, която се състоя днес в София.

Документът бе парафиран от шефът БЕХ Петьо Иванов и Дитмар Думлих, ръководител на представителството на ЕИБ за Югоизточна Европа. Сумата ще замести държавната гаранция, с която българската хазна в няколко поредни години гарантира проекта за интерконектора към южните ни съседи.

Еврокомисарят по климат е енергетика Мигел Ариас Канете отбеляза значението на газовата връзка за диверсификацията на доставките на синьо гориво. „Чрез изпълнението на проекта ще се внася газ от Каспийско море. ЕК се гордее, че може да подкрепи проекта“, каза още той и добави,че Брюксел ще продължи да подкрепя и проекта за газовия хъб „Балкан”, до момента когато той се

превърне в регионална борса за търговия

с газ в Югоизточна Европа. Според еврокомисаря не бива през България само да се транзитира газ, а и да се търгува. Канете подчерта и значението на Транс-адриатическия газопровод (ТАР), с който ще има връзка и интерконектора между Хасково и Комитини. Той добави, че работата по изграждането му е завършена на 70%.

„Прогресът по проекта е видим и се прави всичко възможно за започване на строителството до края на годината”, каза от своя страна изп. директор на ICGB Теодора Георгиева. „В последните 6 месеца беше постигната една добра координация между нас и ЕС. Нашият проект е доста комплексен и вече имаме зелена светлина от дирекция „Конкуренция“ на ЕК. Всички обществени поръчки са в ход”, допълни тя.

„От особена важност за регионалното енергийно сътрудничество е изграждането на липсващата инфраструктура и подобряването на сигурността на енергийните доставки”, подчерта българският министър на енрегетиката Теменужка Петкова. Реализацията на проектите за междусистемната връзка Гърция–България, интерконекторът България-Сърбия, вече изграденият интерконектор с Румъния имат ключова роля за гарантиране сигурността на енергийните доставки в региона”, допълни министърът и подчерта, че въпреки всичко проектът вече е необратим и

до края на 2020 г. по него ще започнат доставките на газ.

Гръцкият й колега Георгиос Статакис също подчерта, че проектът IGB носи ползи за България и Гърция. „През последните 2-3 години бяха положени много усилия, за да стигнем до момента днес. Предимствата са ясни - сигурност и диверсификация. Това е отличен проект с възможност за енергийно интегриране на Балканите. IGB е първата основна стъпка в тази посока и е свързан с други важни проекти с изпълнение в бъдеще“, каза той.

Участниците в срещата направиха преглед и на постигнатия напредък по проектите в електроенергийната област, след като през миналата година на срещата в Букурещ инициативата бе допълнена със съвместен подход към електроенергийния пазар, енергийната ефективност и развитието на възобновяемата енергия. На символична церемония бе отбелязано повишаването с 30% на капацитета между Словакия и Украйна, както и укрепването на вътрешната мрежа на Румъния в участъка Черна вода - Сталпу с финансиране по линия на Механизма за свързване на Европа. Последният проект e включен в мерките правещи възможни алтернативните доставки на газ за България през територията на Румъния.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.