Едва ли е случайно съвпадение, че дни след теча в НАП, водещите туроператорски фирми се обявиха срещу въвеждането от 1 октомври на Наредба 18. Тя трябва да свърже техните касови апарати с агенцията. Веднага ще отбележим - свързването трябваше отдавна да се случи. Най-малко поради две причини: Първата е, че държавата губи милиарди от сивия сектор в туристическия бизнес. Според експерти, той достига 70%. Втората е свързана с националната сигурност. Заради липсата на координация между бранша и институциите, има опасност да станем свидетели на нови терористични атаки, каквато беше с взривения автобус израелски туристи в Бургас. От друга страна още през пролетта браншът установи, че софтуерът, който им се предлага няма нищо общо с този, който те ползват. Техният съответства на евростандартите и се прилага в повечето страни от ЕС. Освен, че софтуерът на НАП ще ги затрудни, ще оскъпи туристическите услуги. Тогава от агенцията не се вслушаха в предупрежденията и не проявиха сговорчивост, служейки с мъглявото обяснение, че вече се били консултирали с експерти. През последните дни обаче става ясно, че туроператорите не само няма да приемат Наредба 18, но са започнали данъчна емиграция в други страни. Ще последват съкращаване на работни места, затваряне на офиси и други мрачни сценарии. И това се случва на фона на спад на туристите, скандални цени по курортите и издънката с данните от масивите на НАП. Всъщност няма нужда от наливане на допълнително масло в пламналия пожар. Държавата трябва да овладее ситуацията. Но не с извиване на ръце, а с разумно и приемливо за всички страни решение. Не може да се предприемат дайствия, които да подлагат на риск не само бизнеса, но и сигурността на гражданите

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Всички говорят за него, никой не го е виждал

Всички говорят за него, никой не го е виждал. Що е то? Отговорът е фалшив болничен лист. Тази гатанка е изключително подходяща сега, когато едва ли има обществена личност в държавата, която да не се е изказала за (не)плащането на първия ден от болничните.

За и против неизплащането на първия ден от болничните

Може ли да сложим край на практиката с издваването на фалшиви болнични, ако първият ден от отсъстваието от работа не се изплаща? Това предложение бе обявено от представители на ГЕРБ и "Обединени патриоти" след Съвет на коалицията. Представяме ви две гледни точки като коментар по темата-на председателя на БТПП Цветан Симеонов и на финансовия експерт Мика Зайкова.

Промоциите - цунами за джоба

Модата на Черния петък вече не е новост и у нас. Отвъд Океана тя обикновено се проявява като диво пазаруване почти на каквото и да е, само да е на промоция. Сериозно погледнато обаче, там потребителите отдавна имат изградена култура на покупки на редовна стока на намалени цени и си правят добре сметката.