Държавата е събрала 8 млн. лева от хазартния бизнес на Васил Божков

Държавата е събрала 8 млн. лева от хазартния бизнес на Васил Божков

Държавата е събрала 8 от над 695 млн. лв. дължими такси от хазартния бизнес на Васил Божков. Това стана ясно от отговора на финансовия министър Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол днес.

„През 2020 г. в Националната агенция по приходите (НАП) са предявени за принудително събиране неплатени такси по Закона за хазарта в общ размер на 694 млн. лв. В това число главница 556 млн. лв. и лихви в размер на 137 млн. лв. Към момента част от наложените обезпечителни мерки от публичните изпълнители на НАП са обжалвани по съдебен ред и не са придобили стабилитет. Независимо от горното събраните в НАП суми за погасяване на посочените задължения към 21 октомври са в размер на 8 млн. лв.", каза Кирил Ананиев.

През 2019 г. разформированата вече Комисия по хазарта е образувала 8 акта за установяване на публични държавни вземания на 4 компании на Васил Божков. Тези 8 акта са прехвърлени към НАП, която е наложила запор и обезпечителни мерки и е образувала изпълнителни производства срещу тези компании. 3 от наложените запори пък са били отменени преди седмица от Административния съд в София. "От вашия отговор е ясно, че НАП е събрала трохички, 75 000 лв., 8 млн. лв. 700 млн. лв. не са събрани, защото НАП и ДКХ най-вероятно в престъпно съгласие с представители на хазарта са лишили държавата от 700 млн. И няма да съберете нищо. Не казахте, че Софийският градски административен съд е започнал да отменя актовете на НАП-София", каза Румен Гечев от БСП.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.