Едва 7% от всички регистри в страната са модерни

Едва 7% от всички регистри в страната са модерни

Пестим по до 130 кг хартия на година от електронизация

До 7% от общия брой регистри са модерни и отговарят на по-новите изисквания. Това каза директорът на Дирекция „Модернизация на администрацията“ Красимир Божанов за „Монитор“. По негови думи при централната администрацията процентът е двойно по-висок – 15%.

Причините за изоставането ни не са малко. Една от тях е, че България не е стартъп страна като Израел, Сингапур или Естония. През годините администрациите са били задължени да поддържат база данни като източник на информация, справки и други, а голяма част от тези данни е постъпвала под формата на хартия. „С времето обаче никой не е имал лидерството да каже на хората да си улеснят работата и да преминат към електронни варианти“, коментира Божанов. Според него голяма част от хората в администрациите страдат от различни алергии и боледуват от непоносимост към прахта. „В имотния регистър например хората работят с маски и гумени ръкавици“, допълни още директорът. Затова и е важно да се премине към модернизация на администрацията ни.


До 130 кг хартия се пестят всяка година от процеса,


смята вицепремиерът Томислав Дончев. По негови думи числото варира, а сумата в лева, която се спестява, също трудно може да се изчисли.

В страната има над 17 000 регистри, чиято работа тече по различен начин. “Един е въпросът дали трябва да обединим тези администрации в едно регистрово пространство, а друг е въпросът дали изобщо трябва да са 17 000”, коментира Дончев. Вицепремиерът от години призовава държавата да се мобилизира и по-бързо да се въвежда електронното управление. По негови думи, ако следим скалата на Целзий, за 20 години сме стигнали едва 60 градуса. “Със сигурност сме минали средата, но и със сигурност не сме стигнали точката на кипене”, поясни Дончев.


Очаква се до 1-2 години да достигнем около 85-90 градуса, които ще улеснят начина на работа.


До момента всяко ведомство въвежда свои решения, които не кореспондират с това на останалите, а разликата между хартиения вариант на едно писмо и неговия електронен, е това, че вторият може да се изпраща милиони пъти и да достига по-бързо. “През последната година накарахме всичко в администрацията да се случва по електронен път, а това наложи и да променим обичайно любезния си тон в края на 2018 г.”, каза заместник министър-председателят. Според него електронизацията не е въпрос само на софтуер и програми, а на желание и воля.

Очакванията са тази година


обществените поръчки да минат на изцяло електронен вариант.


От кандидатстването, през оценката и разглеждането. По отношение на електронните документи за самоличност Дончев призна, че това няма как да стане лесно, защото е много работа. “Надявам се от МВР да бъдат бързи и максимално експедитивно да се свърши работата”, коментира политикът. Според него обаче забавяне в процеса не се очаква. На въпрос относно опашките в КАТ Дончев обясни, че няма магическо решение за извършване на дейността по електронен път, но чакането на опашка е недопустимо.

По време на конференция, посветена на електронното управление, присъства и програмният директор на обучения по електронно управление „e-Governance Academy“ Анела Кийратс, която представи естонския пример в сферата. Според нея трябва да има баланс между услугите на едно правителство и търсенето на гражданите. „Хората трябва да искат да използват електронни услуги“, коментира Кийратс. В момента Естония разполага с редица услуги, които улесняват комуникацията между гражданите и различните институции. Такава е системата на всяко едно училище, при която родителят може да се свърже с даден учител във всеки един момент и да следи оценките на своето дете. Подобна е и схемата със здравната книжка, която е в онлайн вариант – в нея се вижда колко струва един гражданин на здравноосигурителната каса, какви прегледи е имал, при кого и за каква сума, а в случай, че иска да запази това тайно, то потребителят може да закрие данните си от лекарите. По думите на Кийратс потребителят разполага с данните си както намери за добре и в случай, че някой ги използва или търси, то всеки има легално право да потърси сметка защо и за какво ще се използва личната му информация. Лекарските предписания също се издават онлайн.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.