Едва 5% от използваните ниви у нас със застраховка

Едва 5% от използваните ниви у нас със застраховка

Получаваме полица за пролетните си култури вместо обезщетение за измръзване

Застрахователният пазар в цялото селско стопанство у нас се оценява на близо 18 млн. лв. От тях полицата на зърнопроизводството е около 8 млн. лв. Това представлява около 5% от използваната земеделската площ. Това заяви пред „Монитор“ председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Костадин Костадинов. Причина за това става липсата на доверие в родните застрахователи.

По думите му броят на стопаните, които се застраховат доброволно, е

изключително малък и заради условията в самите полици.

Така например се срещат и случаи, в които земеделци застраховат своята продукция срещу измръзване, но след оценка на „събитието“ застрахователите не им изплащат дължимите суми, а просто им предлагат да „защитят“ и пролетните им култури.

За пръв път зърнопроизводители ще имат възможността да се включат и в обхвата на „Помощ за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция“ с бюджет в размер на 5 лн. лв. през тази година. След преговори в земеделското министерството и пренотификация пред Европейската комисия (ЕК) по нея ще бъдат подпомагани и пет от основните зърнени култури -

пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед и рапица

Припомняме, че от помощта могат да се възползват земеделци, отглеждащи овощни, зеленчукови, етерично-маслени, зърнени и маслодайни култури, а също и тютюн при определени хектари. Максималният размер на подкрепата, която може да получи един фермер, който отглежда овощни, зеленчукови, етерично-маслени култури и тютюн, е

до 65% от стойността на застрахователната премия

„Това е един финансов инструмент, който ще помогне на много земеделци да имат поне малко спокойствие през този сезон въпреки малкия бюджет“, категоричен бе браншовикът, като допълни, че Държавен фонд „Земеделие“ е разширил помощта при застраховане и при следващия програмен период по общите селскостопански политики (ОСП) в стратегическия план ще залегне и мярката застраховане доходите на земеделските производители. Според Костадинов това ще привлече чуждестранни застрахователи у нас, които да гарантират, че при рискови условия ще заплатят дължимото на стопаните.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.