Едрите земеделци, бизнесмените и хората със свободни професии са част от хората, които инвестират в злато. Това каза директорът в дирекция “Злато и нумизматика” в ПИБ Валентина Григорова-Генчева за "Монитор".

Обикновено хората инвестират в злато тогава, когато искат да се защитят от фалит и да използват резервите си в по-неблагоприятни за финансите им времена. Държавите в различни части на света прилагат същата логика, като през последните години се наблюдава

активно увеличаване на златните резерви на някои страни

“Централните банки на страни като Китай, Русия, Полша, Словакия, а в последните месеци и на съседна Сърбия започнаха или да репатрират златните си резерви от Лондон или Ню Йорк или да увеличават активно златните си резерви като диверсификация на националните си резерви”, каза Генчева. По думите й допреди десетилетие основна част от националните резерви са били щатските долари, а днес вече се залага не само на злато, но и на други валути. “Русия е притежател на една четвърт от световните резерви на китайски юани и е на шесто място в света по притежание на злато, изпреварват я само страни като Германия и САЩ”, сподели експертът. В Китай пък златото заема едва 3% от националния резерв. В класацията България е на около 40-то място, като валутните ни запаси не са съществена част от националния валутен резерв. Всички процеси говорят за напрежение, предизвикано от очаквания за рецесия. Забавяне или отрицателни лихви, повишаване на инфлацията - това са все

различни измерения на някаква финансова кризa,

предупреди Генчева, като изтъкна, че няма как със сигурност да се каже кога ще избухне тя. Инвестициите в злато растат от 2018 г. и продължават да се качват и през 2019 г. Освен това хората все по-често влагат средства в депозити и спестовни сметки. Основните групи потребители са 2 - чисти инвеститори, които купуват кюлчета с проба 999 или златни монети. Другият сегмент е на българите, които купуват за подарък за сватба, кръщене, прощъпалник или взимат злато за сувенир. Някои предпочитат злато от 1 г, други търсят продукти от 10 г. Ценният метал ще остане привлекателен, докато има ниски лихви по депозитите и няма по-високодоходни алтернативни инвестиции.

Кеш, ценни метали и имоти ни пазят при криза

В кризисни времена по традиция трябва да се спазва правилото за разделяне на инвестиционния портфейл в три части: една в кеш, втора в злато и трета в недвижими имоти. По думите на Генчева за момента най-популярни са депозитите и спестовните сметки въпреки ниската доходност, след това са застраховките “Живот”, които у нас не са толкова популярни, а накрая е златото. Някои предпочитат да вложат пари и в произведения на изкуството или в антични монети с нумизматична стойност. “Тук също българският пазар не е толкова развит и няма такава възможност за инвестиции, както е в страните от Западна Европа и в САЩ”, смята още експертът.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Първите с втора пенсия ще могат да си прехвърлят парите в НОИ

Първите имащи право на втора пенсия да имат право на гратисен период, за да прехвърлят средствата от втората си пенсия от частните фондове към НОИ. Това е възможност, която няма да ощети 200 хиляди жени от първата кохорта и същевременно е вариант за справяне с проблема – малкото натрупани средства в индивидуалните партиди, това заяви пред „Монитор“ социалният министър Деница Сачева. 

200 бона санкция за незаконно зареждане на горива

Санкция от 20 до 200 бона ще се плаща плащат фирмите неспазващи забраната да зареждат пътни превозни средства с продукти от нефтен произход, които не са отчетени по реда на Закона за ДДС и на наредбата за касовите апарати. Това това предвиждат приетите на окончателно второ четене в парламента промени в спорния Закон за горивата, който бе отлаган няколко пъти заради недоволство от страна на малките търговци на горива.

Една трета от еврофондовете вече са изплатени

8,85 млрд. лв. са реално разплатените пари по всички европейски програми за програмния период 2014-2020 г., показва справка за изпълнението им към 21 януари. Това прави 36,67% от общата сума, която е 23 240 065 419.57 лв. Сключените договори са за 18,220 млрд. лв., което е 78,40% от определените за България пари в този програмен период.