Еднодневните трудови договори ще могат да се правят и онлайн, съобщиха от Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Електронната услуга се въвежда заради извънредната епидемична ситуация у нас и мерките срещу COVID-19.

Земеделските стопани ще могат да се регистрират в системата за еднодневни трудови договори от дома си, като изпратят нужните документи на дирекция „Инспекция по труда”. Целта на системата е да облекчи земеделските производители и хората, които предстои да обработват нови култури. Включените от 2019 г. в регистъра фермери, при които няма промяна във вида на обработваните култури, могат да използват системата както до момента.

За новите потребители е задължително да изпратят имейл до дирекция „Инспекция по труда” с писмо, получено по електронната поща от съотвената служба „Земеделие”, която е извършила регистрацията. То трябва да я потвърди и да посочи датата на извършване.

Земеделските стопани трябва да предоставят и данни за културите, които ще обработват и за които е поискана регистрация както и за декарите обработваема площ.

Наетите чрез еднодневен трудов договор не губят социалните си осигурителни права – могат едновременно да работят и получават обезщетения за безработица и социални помощи.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

БАБХ задържа над 20 тона зеленчуци с пестициди

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) задържа над 20 т. зеленчуци, вност от трети страни, при които е установено наднормено съдържание на остатъчни вещества от пестициди, съобщиха от пресцентъра на агенцията.

БТПП: БГ продуктите с място във веригите, ако са според стандартите (ОБНОВЕНА)

Българските продукти ще намерят място във веригите, ако работят по стандартите, коментира председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТТП) Цветан Симеонов в ефира на Нова телевизия.

БАБХ насочи за унищожаване 5 т турски домати тъпкани с с пестициди

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи наличие на остатъчни вещества от пестициди в пратка от 5 тона домати със страна на произход Турция. Цялото количество е въбранено, не е допуснато търгуването му в България и е насочено за унищожаване.