Едни прозрения на една баба

Едни прозрения на една баба

Преди около 20 години една възрастна жена се опита да ми цитира Ванга. Аз като чуя, че някой я цитира, полудявам – много се оказаха познавачите на петричката пророчица и вече не е ясно кое е казала и кое се твърди като нейни думи. Няма граница кое е истина и кое е стремеж да се правят внушения от нейно име.

Та тази старица ми каза: „Сине, ще дойде време, когато много хора ще искат да дойдат на нашата земя, ама няма да могат! И чужденци, но и българи, излезли оттук – нашите ще искат, ама няма могат да се върнат!

Не знам дали Ванга е казвала нещо подобно, но от уважение към мъдростта на възрастната жена запомних думите й. С времето една част от тях се оказаха истина – какви ли не емигранти напираха да минат през земите ни, но по една или друга причина голяма част от тях не успяха. Сега дойде време да разбера, че 81% от младите хора у нас се гордеят, че са граждани на България и се увеличава делът на тези, които нямат намерение да емигрират! Не знам дали ще дойде момент българи да искат да се върнат в страната, но по някаква причина да нямат тази възможност? Коя майка няма да приеме обратно децата си? Ще поживеем, ще видим.

Ако е вярно обаче, че всеки втори на възраст 15 -17 г. смята, че България ще е по-добро място за живеене, а 63% в тази възрастова група вярват, че животът им в бъдеще ще бъде по-добър, то баба Ани ще се окаже права.

Никъде не е като в земята на дедите и бащите ни, каквито и да се успехите и парите на човек в чужда земя. Запомнила съм една реплика на историка Божидар Димитров: Имало е времена, когато българите са оставали 400 000, но племето не е изчезнало. Така че, колкото и да се топи нацията ни, убедена съм, че няма да изчезне. Светът е едно голямо село, в което от векове вървят преселения. Важното е народът да оцелее. А нашият е жилав и ще го бъде. Няма значение дали ще си ражда децата под или над 29 години.

Сещам се за анекдот, който разказва за среща между българския, френския и българския президент на конференция за нациите. Започнали да си говорят и за гражданите, които са ги избрали, как живеят и как се справят с живота. Американският президент казал, че гражданинът там изкара около 5000 долара месечно. Трябват му 2000 долара, за да си плаща ипотеките, сметките и да живее. Останалите 3000 долара какво ги прави, не знаем и не ни интересува. След него се включил френският президент: Френският гражданин изкарва около 4000 евро месечно. На французина му трябват 2000 евро, за да живее нормално и да си покрива нуждите. Останалите 2000 евро какво ги прави, не знаем и не ни интересува. Дошъл редът на българския президент да опише ситуацията: Българинът на месец взима средно 1000 лева, трябват му 2000 лева, за да може да живее нормално. От къде взима другите не знам, но се справя.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.