Еднакъв вход за ясла и градина в София

Еднакъв вход за ясла и градина в София

Критериите за прием в самостоятелните ясли в София ще бъдат същите като за детските градини. Това стана ясно след като Столичният общинския съвет прие промени в правилата за прием на деца в общинските самостоятелни ясли.

В момента децата на работещите и студентите в софийските ВУЗ-ове получават по една точка, а промените предвиждат

да се дават вече по 2 точки

От общината затягат контрола при приема на деца със специални образователни потребности, или хронични заболявания. Малчуганите с подобни проблеми ще бъдат до 3 в яслена група, вместо до 5. Директорите на яслите са задължени всяка седмица по време на класиранията да обявяват свободните места. Отписването на децата ще се отразява в тридневен срок в Информационната система за обслужване на детските заведения.

В наредбата са включени и други нововъведения. Първото е документите на малчуганите, които родителите представят в яслите при записване, да се съхраняват в срок от 5 години. Със заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова пък ще бъде създадена работна група, която да следи за проблеми свързани с дейността на общинските самостоятелни ясли.

Общинарите приеха и наредбата за прием в първи клас. В нея се предвижда деца, чиито

братя или сестри до 12- годишна възраст

са ученици в същото училище, да се разпределят в първа група независимо от постоянния или настоящия им адрес. По този начин ще се избегнат случаите, когато второто дете е записано в кварталното школо, а баткото например учи в центъра. През миналата година общината се опита да реши проблема с вторите деца като им даде голям бонус от точки при кандидатстването. Ако обаче адресът им не е в района на училището, шансът им за прием в него беше доста по-малък.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.