Една трета от областите – без вирусолози (ТЕМАТА)

Насред коронавирус пандемията

Една трета от областите – без вирусолози (ТЕМАТА)

Повече от половината нямат и имунолози, инфекционистите у нас – под 500

В 12 области или близо една трета от всички в страната няма вирусолози. Това показа справка на „Монитор“ в националния регистър, поддържан от Българския лекарски съюз.

Данните в него показват плачевна картина насред пандемията с коронавируса. Така, без нито един регистриран вирусолог в съответната областна колегия са Видин, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Перник, Силистра, Смолян, общините в София област и Търговище. В други 8 области пък вирусолозите са само по един.

Още по-плачевно е положението при имунолозите. Оказва се, че такива изобщо няма в 20 от областите. В други 4 са само по един. При тези две специалности, пряко свързани с битката срещу пандемията от COVID-19, се вижда и най-добре диспропорцията в разпределението на медиците в страната. Така например почти всички са съсредоточени в София, където има регистрирани общо 27 вирусолози и 31 имунолози.

Стряскаща диспропорция има и при пулмолозите.

От общо 421 в 28-те области на страната, 126 или една четвърт практикуват в София. Следващата по брой пулмолози е Варна, където са 44. Най-малка е разликата при специалистите вътрешни болести, където се оказва, че София дели първото място с Пловдив и Варна с по 249 лекари с тази специалност. Най-малко са в Разград, където са 46.

Под 500 практикуващи медици инфекционисти има пък в страната, като 47 от тях са в София.

Междувременно вчера здравният министър Костадин Ангелов обяви, че ще бъдат разкрити допълнителни COVID легла в лечебни заведения в столицата. Това е било обсъдено с директорите на всички болници в София.

По думите му

леглата не са свършили, но има проблем с лекарите и сестрите.

Увеличава се броят на позитивните и карантинираните медици. Столицата попада в "червената зона" на разпространение на вируса, предвид заразените над 500 души само за денонощие. РЗИ - София е събрала всички директори на столични болници, за да обсъдят ситуацията с разпространението на COVID-19.

Всички директори на РЗИ в цялата страна са с правомощията на здравния министър в налагането на противоепидемични мерки в собствената си област, каза още проф. Ангелов.

Тежки глоби да понасят болниците, ако върнат пациент с COVID-19, са обсъждали експертите на среща в Министерството на здравеопазването. Все още се изяснява как ще изглеждат текстовете. Санкциите обаче може да стигнат и до прекратяване на договора с НЗОК, съобщи министър Костадин Ангелов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.