8,85 млрд. лв. са реално разплатените пари по всички европейски програми за програмния период 2014-2020 г., показва справка за изпълнението им към 21 януари. Това прави 36,67% от общата сума, която е 23 240 065 419.57 лв. Сключените договори са за 18,220 млрд. лв., което е 78,40% от определените за България пари в този програмен период.

За година реалните усвоени средства са се увеличили с 2 млрд. лева, показва сметка на „Монитор“.

Програмата за човешките ресурси

продължава да има най-голямо изпълнение

с 56.98 на сто при бюджет 2,136 млрд. лв. Подадените проекти за финансиране са над 10 400, но за едва 3107 са сключените договори за реализацията им, като бенефициентите са от цяла България, включително от малки населени места.

При ОПРР или “Региони в растеж”, чиито бенефициенти са най-вече общините, от общия бюджет от 3 млрд. лв. са разплатени 51,47% или над 1,5 млрд лв. По някои от приоритетните оси в програмата има и преизпълнение. Така е с парите за регионални пътища, здравна и образователна инфраструктура. Други са с над 90% усвоени европари и национално съфинансиране. Това са устойчиво и интегрирано градско развитие и за енергийна ефективност в периферните центрове.

От тежките милиардни програми е “Иновации и конкурентоспособност”. Бюджетът на ОПИК, управляван от икономическото министерство, е 2,58 млрд. лв. Основно парите отиват за развитие на бизнеса, където са разплатени 46,81 на сто - 1,2 млрд лв.

По-назад в договарянето е програмата за транспорт

където жп проектите дърпат назад усвояването на средства. Съдебни обжалвания на обществените поръчки за обновяването на влаковата линия между Елин Пелин и Костенец забавиха инвестицията за около една трета от бюджета на програмата или 1,3 млрд. лв. Към момента разплащането по проекта е минимално. Общо за транспортна инфраструктура са предвидени 3,69 млрд. лв., а напредъкът е 39,74 на сто.

Бавно засега става усвояването на европейски средства от "Околна среда", разплатени са 26,97 на сто при бюджет от 3,46 млрд. лв. Парите по приоритетната ос “Води” и „Отпадъци“ са усвоени на около 20 на сто.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Китай очаква ръст на просрочените заеми заради COVID-19

Очаква се ръст на просрочените кредити  в Поднебесното кралство в края на първото тримесечие, както и в през първата половина на годината, показва прогноза на Банката на Китай. Според местни анализатори необслужваните кредити в страната може да достигнат 250 млрд. юана, пише marketscreener.com.

Гуверньорът на БНБ: Кризата ни отдалечава от Еврозоната

Кризата, която започва в момента, ни отдалечава от еврото, тъй като не са реалистични сроковете за реализиране на първата стъпка, а именно – присъединяването ни към Банковия съюз и участие във Валутния механизъм. Това каза управителят на Българска народна банка (БНБ) Димитър Радев в ефира на Нова телевизия.

БНБ: Гражданите ще могат да отстрочват вноските по кредити

Гражданите ще могат да отсрочват вноските по кредити. Това ще стане с въвеждането на целенасочен и временен мораториум, с който да се спират плащания по кредити, каза управителят на БНБ Димитър Радев пред Нова телевизия.