Почти една пета - между 10% и 20%, са работниците, пострадали пострадалите от токов удар при различни дейности с с електричество. Това сочи статистиката на Главната инспекция по труда. При злополуките, причинени от електрически ток, най-често се извършват работи с тежка строителна механизация, предимно бетон-помпа или автокран, в близост до неизключен електропровод и докосване на проводник от него, разказват от инспекцията. Има и злополуки, при които електропроводът се докосва с пренасяни от пострадалия дълги метални предмети – арматурно желязо или тръба за тръбно скеле.

Още по темата:

През годините основните причини за тежките злополуки са именно неспазването на нормативната уредба за безопасност на труда. На първо място е падането от височина – причина за 40% - 50% от всички тежки злополуки, предимно в сектор строителство, заявяват от ГИТ. Почти всички злополуки по причина падане от височина, са свързани с извършване на работи при необезопасени работни места. Общото при тях е липсата на колективни средства за защита – най-често

не са поставени ограждения,

които да са достатъчно високи и да са изградени най-малко от защитна бордова лента за краката, главно перило за ръцете и средно перило пак за ръцете. Често не се използват и лични средства за защита, в случая колани, категорични са от инспекцията по труда.

Тревожно е и обстоятелството, че немалка част от злополуките по тази причина са възникнали при работа на относително малка височина и обикновено с кратка продължителност.

Притискане, премазване, прегазване от тежка строителна механизация представляват 10-20% от трудовите злополуки. Тежките машини са източник на инциденти най-вече при наличие на работещ

в опасната „сляпа” зона,

която поради конструкцията на машината не може да бъде наблюдавана от водача, категорични са инспекторите. Това, съчетано с липсата неработеща светлинна или звукова сигнализация, често води до фатални събития.

7 844 510 млн. лева са влезлите в сила наказателни постановления за неспазени условия на труд и други нарушения по Кодекса на труда за първите седем месеца на годината, съобщиха от Главната инспекция по труда. Данните на инспекцията показват още, че за периода от януари до август тази година са извършени 27 652 проверки. Проверените предприятия са общо 24 335. От инспекцията заявяват, че най-много – 14 106, са били проверките в малките предприятия с до 9 служители. А в предприятията с над 500 заети са извършени едва 464 проверки от инспекторите. Данните сочат още, че служителите на Главна инспекция по труда са констатирали общо 121 811 нарушения на трудовото законодателство и Закона за насърчаване на заетостта. Служителите са съставили 6910 акта за нарушение на трудовото законодателство, заявиха от ГИТ.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Столичните ученици в грипна ваканция, учителите също почиват (ОБЗОР)

Учениците в София няма да влязат в класните стаи в понеделник, заради обявената грипна ваканция 4-ти февруари. Всички 273 столични училища ще се напълнят с деца чак на 6-ти февруари, тъй като 5-ти пък е неучебен заради края на учебния срок.

Всеки четвърти загинал на пътя е пешеходец (ОБЗОР)

Всяка четвърта жертва на пътя е пешеходец, сочат данните на ГД "Национална полиция", представени от инспектор Мария Ангелова и инспектор Петър Соколов от ГД "Пътна полиция" Росен Рачев от Държавна агенция по безопасност на пътищата (ДАБД) на брифинг. Статистиката от изминалата 2019 г. показва, че ранените при значителни пътнотранспротни произшествия са 8466 при общо 6772 тежки катастрофи. В тях са загинали 626 души, като 149 от тях са пешеходци, което е с 26 повече от 2018 г.. 40% от тях са причинени по вина на водачите, а за 1% са виновни пресичащите.