Една пета от местата след 7 клас в Шуменско незаети

Една пета от местата след 7 клас в Шуменско незаети

Празни чинове в 21 училища и 36 паралелки след третото класиране

Няма нови желаещи за класиране в паралелки с прием след VII клас в Шуменска област и 290 места остават незаети. Това показват резултатите от третото класиране в училищата в областта, които оповести в петък Регионалното управление на образованието в Шумен. Вакантните бройки са близо една пета (ок. 19 процента) от общия прием, обявен за 2019/2020 учебна година.

Празни чинове остават в 21 училища в 36 паралелки, като в голяма част от учебните заведения празни няма да останат само чиновете, а цели класни стаи. Това са предимно училища извън областния център и вероятността да бъдат запълнени до 15 септември е дори теоретически равна на нула, тъй като демографски няма откъде да се появят повече ученици, отколкото са завършили 7 клас през учебната 2018/2019 година.
В самия Шумен все още има свободни места в 7 училища. 11 вакантни стола има в СУ "Васил Левски" в паралелка "Софтуерни и хардуерни науки - Информатика и информационни технологии". Пет незаети бройки има в т. н. спортна паралелка на СУ "Трайко Симеонов", една е бройката в музикалната паралелка на СУ "Сава Доброплодни". Останалите незаети места са в професионални гимназии в града. Оттук нататък кандидатстването за свободните бройки ще става в самите училища. До момента след третия етап на класирането в областта има класирани и записани 1282 осмокласници.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.