Няма нови желаещи за класиране в паралелки с прием след VII клас в Шуменска област и 290 места остават незаети. Това показват резултатите от третото класиране в училищата в областта, които оповести в петък Регионалното управление на образованието в Шумен. Вакантните бройки са близо една пета (ок. 19 процента) от общия прием, обявен за 2019/2020 учебна година.

Празни чинове остават в 21 училища в 36 паралелки, като в голяма част от учебните заведения празни няма да останат само чиновете, а цели класни стаи. Това са предимно училища извън областния център и вероятността да бъдат запълнени до 15 септември е дори теоретически равна на нула, тъй като демографски няма откъде да се появят повече ученици, отколкото са завършили 7 клас през учебната 2018/2019 година.
В самия Шумен все още има свободни места в 7 училища. 11 вакантни стола има в СУ "Васил Левски" в паралелка "Софтуерни и хардуерни науки - Информатика и информационни технологии". Пет незаети бройки има в т. н. спортна паралелка на СУ "Трайко Симеонов", една е бройката в музикалната паралелка на СУ "Сава Доброплодни". Останалите незаети места са в професионални гимназии в града. Оттук нататък кандидатстването за свободните бройки ще става в самите училища. До момента след третия етап на класирането в областта има класирани и записани 1282 осмокласници.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Бъдещите войскови доктори трябва да покрият и нормативите за коремни преси и лицеви опори

Армията търси да назначи 25 лекари под офицерски пагон

Бъдещите войскови доктори трябва да покрият и нормативите за коремни преси и лицеви опори

Конкурс за приемане на военна служба на 25 лекари е обявило Министерството на отбраната, съобщиха от Военното окръжие в Шумен. Конкурсът е за за приемане на военна служба на лица, завършили граждански, средни или висши училища в страната и в чужбина, а вакантни са 25 офицерски длъжности за лекари във военните формирования от Военномедицинската академия в София, Варна, Сливен, Пловдив и Плевен.

Близките на жертвите от Хитрино искат по 20 години затвор за машинистите

Присъди от по 20 години затвор за машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков, подсъдими за причиняване на влаковата катастрофа в Хитрино от 10 декември 2016 година поиска адвокат Николай Димитров, представляващ в съда в Шумен интересите на пострадалите при инцидента.

Екипи влизат в 100-метров тунел, ще ремонтират пробойните под налягане без да спират водата

Нови тежки аварии по водопровода в Шумен

Екипи влизат в 100-метров тунел, ще ремонтират пробойните под налягане без да спират водата

Нови тежки аварии са възникнали по главния довеждащ водопровод от язовир "Тича" към Шумен, а водоснабдяването на града виси отново на косъм, след като вода нямаше от сряда вечерта до събота сутринта. Две от най-тежките нови повреди се намират в 100-метров тунел на 8 и на 40 метра от входа. Екипи на ВиК - Шумен ще се опитат да ги отстранят докато системата е под налягане без да спират водата към областния център.