Една от банките у нас ще предлага кредити за бизнеса от понеделник

Една от банките у нас ще предлага кредити за бизнеса от понеделник

Една от банките у нас ще започне да предлага гарантирани от Българската банка за развитие (ББР) кредити в подкрепа на бизнеса, съобщиха от ведомството. От програмата за портфейлни гаранции ще може да се възползват микро-, малките и средни предприятия, пострадали от пандемията с коронавируса.

Схемата е с капитал от 500 млн. лв., като ББР ще гарантира до 80% от главниците по кредити в размер до 300 хил. лв. От програмата ще могат да се възползват компании, които отговарят на критериите за микро- малки и средни предприятия, напомнят от банката. Това означава, че фирми с над 250 души персонал или годишен оборот над 97. 5 млн. лв. не могат да участват по схемата.

В нея ще може да се включват и стари кредити, като задължително условие е да няма просрочие над 90 дни за последната година.  Предвижда се гратисен период за новоотпуснатите кредити, който ще позволява да не се плащат вноски по главниците и/или лихвите до 3 години.

Всички кандидати ще трябва да отговарят на поне едно от редица условия, като спад в оборота за първото тримесечие на 2020 г. спрямо същия период на 2019 г., отменени договори за износ или прекратени доставки от внос от началото на годината, затворили производствени съоръжения и офиси, и други.

Първата банка, която ще отпуска тези кредити, ще е Българо-американската кредитна банка (БАКБ). Тя ще приема документи на кандидати от понеделник – 1 юни.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.