Една жена каза: В Карлуково всичко е спокойно
2

Една жена каза: В Карлуково всичко е спокойно

Олигарси по слипове, скучубри по дантелено боди и шашави тюлени надзъртат през дупката на шперплата

Сутрешна визитация в алтернативната лудница в Карлуково. Няколко души не са си пили хапчетата. Личи им.

В единия край на просторна стая с решетки, в която няма много мебели, защото приютява опасни луди, е застанал олигарх с разширени зеници. Озърта се и крещи: „Невинен съм, невинен съм!”. Има градация. До оня ден викаше, че е Наполеон. Репертоарът му е един и същ от години. От сутрин до обед е жертва. В ранния следобед пита за времето в Сингапур. Привечер долепва до ухото си въображаем телефон и започва да раздава опорни точки. Навалица в събота. Под редакционния коментар на вестника на все още свободния олигарх са се подписали 43 души. Повечето от тях отдавна са забравили, че са журналисти. Не пишат. Но ги пишат в редакционното каре. И получават заплати. Веднъж олигархът издател в пристъп на лудост заложи редакционната политика на изданията си, щото само на едни грантове се не живее. Но навремето, когато си беше съвсем нормален, се наприватизира, докато лудите лудуваха и си въобразяваха, че е дошла демокрацията. Кофти работа са това олигарсите. Крадат и с гъза си. И все не им стига. А тия, на които живота им минава в покупки на изплащане и кредити, ги търпят. Е, кой е по-луд?

Минавам на пръсти край него, за да не го смущавам. Телефоните вече са две. На единия диктува нещо на АЕЖ-то, на другия командва нек’ви репортери без раници. Може и да не съм чула добре. Раници – граници, едно от двете е.

„Чакай да ти кажа нещо”, дърпа ме някакъв с прическа на морски таралеж. Бил поморийски тюлен. Приглушава глас и ми съобщава важна новина, за която току-що негов информатор го осведомил. Утре правителството си отивало. От сигурен източник го разбрал. След това се скрива зад парче шперплат с дупка и започва да ме наблюдава. Гледа втренчено и изведнъж се провиква: „Абе, ти мен ме следиш, хванах те. Тук няма спирка на градския транспорт. Ела да те питам нещо”. Хуквам бързо, че не си е работа с луди да си имаш работа. Тоя веднъж го гледах по телевизията. Някакъв тип стоял на пейка в Поморие и той разбрал, че него го чака. Срещнали им се погледите и го усетил, че е гузен. Оттогава много внимавал като си разхожда кучето. В алтернативната лудница не му дали да си доведе домашен любимец. Дърпа пантофка на връв. Кляка, събира въображаемо ако. И се оглежда. Контактите му са ограничени. С никой не говори. Посещава го само една съдийка, с която веднъж били в магазина и забелязали, че ги следят едни и същи хора. И тя не е по-добре от него, но поне не е била въдворявана в лудница. Докато той е клиничен случай. Види ли деца на улицата, полудява. Започва да им крещи да играят по-тихо. А лудите им родители тръгнали да се оплакват, че си нямат друга работа.

- Ти къде живееш – пита го Луда Пулезич. И тя в алтернативната лудница настанена. Турила се е у черно дантелено боди и обувки за степ. Разположила се е в изкусителна поза и дава интервю за някаква чалга телевизия. После намята рязано кимоно и по домашному разиграва етюд с поморийския тюлен и другарката му съдийка.

- На първи етаж – обяснява тюленът.

- Ауууу, ма много е страшно да викаш по деца от първия етаж – отбелязва дълбокомислено Луда Пулезич. Все едно от 16-ия етаж заплахите изветряват.

Луда Пулезич е видна скучубра, но се има за мацка. Дантеленото й боди обаче не е актуално. От петък вечер на мода са слиповете. Ей го насреща иде един – гащат и мустакат. Преплита нещо краката. Знаят се с Луда Пулезич. Прегръдка. Радостната среща е прекъсната от задъхан спортен коментатор, който ги разделя.

- Аз не разбрах – вика Дико Сашов, - кой е красавецът, с когото сте били по слипове в една стая. И намери ли подслушвателно устройство, докато ти опипваше интимните части...

Докторите много не обръщат внимание на такива диалози, но едната жена е впечатлена. Де го красавецът? Има ли снажно тяло, пържи ли тиквички с материали на клиента? Едни такива снимки се въртят по женските групи. Обаче, греда – „Няма мускули. Тоя не е оня. Друг красавец е”, уточнява мустакатият с гащите. И олигарсите знаят – жълтото е отпред, кафявото е отзад. Дико Сашов обаче продължава да се вълнува от сценката с двамата мъже по слипове, затворени в една стая.

- Ма свидетели имаше ли? Разговорът записа ли го?

- Да бе, записи ще правя. Не съм нито мутра, нито милиционер – сопва се мустакатият. Камерата слиза надолу. Вижда се, че под униформената риза – явно единствената, която жена му е огладила, е по гащи. Сконфузен от неприличните кадри, Дико Сашов се заема със събеседника си. Един, дето ту катастрофира, ту го лови тежък грип, когато трябва да отлага заседания на съда. Неговото нищо не е обаче. Един друг адвокатин – втори или трети път вече лови коронавирус. Оставям Дико Сашов да си бъбри свойски с Косето Босето. Имат важни детайли да уточняват и финансови параметри. Предаването приключва, защото оня по гащите трябва да си вземе дозата. Преди това обаче се чуват с един друг от карлуковския контингент – Попкутуй Академиков се вика.

- Шефе, жесток беше, направо. Оня Пачино Ал – актьорчето, ще ти сърба попарата. Много го добре го отигра това с красавеца, с който седите в една стая по слипове – нема такъв мафиотски сценарий. А като каза, че Делян Пеевски лоши новини го чакат и то за неща, които мисли, че са му наред, тук в бърлогата се скъсахме да ти ръкопляскаме всички от Фрог гъз. Шефе, и да не забравиш за хонорарите. Аз сега тук ще ти спретна две-три луди материалчета. Ще се разберем кога да ти дойда на свиждане, ти приготви там паричките. Много добре им го каза на всички, дето те слушаха – да не си мислят, че само това си правил – стоял си в един офис в КТБ-то и си раздавал пликове с пари. И със Сончето Кукулиева това си говорихме веднъж. Много алчни хора са се навъдили. Подяждат ни.

В алтернативната лудница в Карлуково, както добре виждате, всичко е спокойно. Отбрана компания луди. Не си пият хапчетата редовно. Личи им.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.