Един от кандидатите за новите мотриси на БДЖ жали поръчката

Един от кандидатите за новите мотриси на БДЖ жали поръчката

Поръчката за доставка на 16 нови мотриси отново е блокирана. Този път жалба срещу търга в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е подало едно от обединенията, които се състазават да доставят новите машини на държавните железници.

Заявленията за участие в поръчката за 16-те мотриси с прогнозна стойност почти 247 млн. лева бяха отворени на 1 юни. Това е най-мащабната процедура за доставка на нов подвижен състав през последните години. До следващия етап от процедурата са допуснати и трите кандидата – „Сименс“, „Алстом“ или „Щадлер“.

Обединение „Консорциум Щадлер“ е подало жалба в КЗК именно срещу решение на превозвача от 17 юни, с което допуска и компаниите на следващ етап от процедурата – да предоставят първоначални оферти.

В протокола, на базата на който е взето решението, се отбелязва, че и от трите дружества – ДЗЗД „СТБ Трейнс“ с членове Сименс Мобилити Австрия и Сименс Мобилити ЕООД, Алстом и „Консорциум Щадлер“ с членове Щадлер Полска, Щадлер Буснанг, Щадлер Сървис АГ, е искана допълнителна информация, която е предоставена и неяснотите по документацията са отстранени.

Комисията, която разглежда документите, заключава, че всички кандидати отговарят на обявените изисквания към личното състояние и критерии за подбор и не са налице основания никой от тях да бъде отстранен.

Поръчката вече беше стопирана веднъж от жалба на „Шкода транспортейшън“ А.С., която стигна и до Върховния административен съд (ВАС). Съдът обаче заключи, че след като компанията не е платила дължимите съдебни такси, няма да разглежда делото.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.