По около една десета от българите си правят депозит в банка, за да имат при необходимост пари за лечение или за да си купят след време нов автомобил. Това сочи проучване на сайта „Моите пари“.

Малко повече от акнетираните от финансовия портал -

около 12% заделят пари за образование.


13 на сто пък спестяват за първа вноска за жилище или друг актив. Над една пета планират да използват след време сложените на депозит средства за други цели – сред които са ремонт на жилището, авариен фонд или осигуряване на средства за започване на бизнес. 28 на сто спестяват, за да имат средства за годините, когато ще се пенсионират. За пътуване в чужбина заделят настрана пари 7 на сто от участвалите в допитването. Данните сочат, че 26% от далите отговор на въпрос от кога имат депозити, посочват повече от 10 години.

Относно критериите за избор на банка, където да си вложат парите над една трета държат на високата лихва. За други почти една четвърт е важно да могат да довнасят суми по всяко време в депозита си, като почти две трети от тях са готови да добавят към сметките си между 50 и над 1000 лв. всеки месец. 15% от всички анкетирани пък държат - да теглят, без това да се отрази на лихвата им. 3% на сто държат да има бонуси към депозита.

Резултатите от допитването показват, че


с най-много депозити са семейните мъже


на възраст между 40 и 50 години.

Най-популярният срок на депозита е 12 месеца, като той е предпочетен от около 40 на сто от анкетираните. За 13% най-удачен е 6-месечният. 9% са сложили парите си на влог за две години, а други 7% - за 36 месеца. Немалка част от респондентите (12%), са с безсрочни депозити, откъдето може да се предположи, че има тенденция към намаляване на т. нар. депозитен туризъм.

Ниските лихви са сред основните пречка пред хората, които нямат депозит, да открият такъв. Една трета от анкетираните посочват именно тази причина. Една пета обаче от участниците в проучването нямат финансовата възможност да внесат пари на депозит в банка. Други 13% пък предпочитат да инвестират в имоти, а 9% - в други активи.

Левът си остава най-популярен за влог,


сочат още резултатите от анкетата на сайта. На родната валута се доверяват 71% от хората имащи депозит в банка. 23 на сто пък предпочитат еврото. Доста по-малко залагат на други валути. Едва един от двадесет души предпочита да има на влог щатски долари. Само едно на сто от анкетираните са обявили, че депозитите им са в британски лири. Според експерти, това са основно българи имащи бизнес с фирми от Обединеното кралство, хора, чиито деца учат на Острова или имат роднини там.

Една трета от респондентите имат дебитна карта, а 14% - и кредитна. Малко над една пета ползват онлайн банкиране, а 11% - мобилната му версия.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

„Гражданската“ ще зависи от фишове и присъди

При определяне на цената на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите ще се взима предвид дали за дадения автомобил има влезли в сила наказателни постановления или фишове. Вторият фактор е дали водачът има влезли в сила присъди за извършени престъпления, опасни за обществото и обществения ред.

Сметка над 50 бона ни осигурява личен банкер

Услугите на личен банкер можем да използваме, притежавайки повече от 50 000 лв., научи „Монитор“. Това става чрез депозит на същата сума, който се изисква от някои от банките у нас. Наред с това, към клиентите на финансовите институции има и редица други изисквания, срещу които потребителят получава предимства при обслужването си.

Заплата и четвърт за квадрат в столицата

Една средна заплата и четвърт за столицата стигат за покупката на квадратен метър от жилище в столицата според показателя за достъпност на имотите. Това е най-ниската стойност, измерена през последните 10 години, следователно през 2019 г. имотите в София са най-достъпни за купувачите.