ЕЦБ запази без промяна водещите си лихви, както и програмата за стимули

ЕЦБ запази без промяна водещите си лихви, както и програмата за стимули

Европейската централна банка (ЕЦБ) остави без промяна основните си лихви и размера на "Пандемичната програма за извънредни покупки" (PEPP), но посочи, че ще укори през следващото тримесечие покупките на активи по тази програма, известна като "количествени улеснения", съобщи БНР.

По този начин се оправдаха очакванията на финансовите пазари.

На днешното си второ за 2021 година редовно заседание ЕЦБ запази без промяна основната лихва по операциите за рефинансиране (т.нар. "репо лихва") на ниво от 0,00% и заемната си лихва на ниво от 0,25%. Тя остави без промяна депозитната лихва от -0,5%, което означава, че на свободните резерви на търговските банки от еврозоната ще продължава да бъде налагана "наказателна" лихва от 0,5 на сто.

Управителният съвет очаква основните лихвени проценти на ЕЦБ да се задържат на сегашното си или по-ниско равнище, докато не се отбележи, че перспективите за инфлацията се доближават солидно към равнище, достатъчно близко, но под 2% в рамките на прогнозния период, и че това доближаване е намерило устойчиво отражение в базовата инфлационна динамика.

Управителният съвет на ЕЦБ ще продължи да извършва нетни покупки на активи по програмата PEPP, чийто общ размер остава 1,85 трлн. долара, най-малко до края на март 2022 г. и във всеки случай докато не прецени, че кризата с коронавируса е отминала. Въз основа на успоредна оценка на условията за финансиране и на перспективата за инфлацията, Управителният съвет очаква през следващото тримесечие покупките по програмата PEPP да се извършват със значително по-висок темп, отколкото през първите месеци на тази година.

Това решение на ЕЦБ е факт с оглед на повишаващата се през последните седмици доходност на облигациите (както в еврозоната, така и в САЩ), което може да постави под въпрос възстановяването на еврозоната. Чрез ускорените покупки на държавни еврооблигации по програмата PEPP, ЕЦБ ще се стреми да спре всяко по-нататъшно повишаване на доходността на тези облигации и всяко едно неоправдано нарастване на разходите за дългово финансиране.

Трябв да се има предвид, че растящата доходността на държавните облигации е в резултат най-вече на подобна по-силно изразена тенденция при американските ДЦК, а не отразява подобрени икономически перспективи в еврозоната.

Управителният съвет на ЕЦБ също така ще прилага гъвкавост при покупките съобразно с пазарните условия и с оглед на това да не допусне затягане на условията за финансиране, несъвместимо с предотвратяването на низходящото въздействие на пандемията върху прогнозния тренд на инфлацията. Освен това гъвкавият във времето подход към покупките, за всички класове активи и всички държави, ще продължи да подпомага гладкото функциониране на трансмисионния механизъм на паричната политика.

Ако бъде възможно да се поддържат благоприятни условия за финансиране с поток на закупените активи, който не изчерпва общия размер на нетните покупки за целия хоризонт на PEPP, не е задължително този общ размер от 1,85 трлн. евро да се използва докрай, посочи ЕЦБ. Също така, общият размер може да бъде рекалибриран, ако това е необходимо, за да се запазят благоприятни условия за финансиране, така че да се преодолее негативното сътресение от пандемията върху тренда на инфлацията.

ЕЦБ взе решение да запази месечни темп от 20 млрд. евро при покупките на активи по програмата за закупуване на активи (APP). Управителният съвет продължава да очаква месечните нетни покупки на активи по програмата APP да продължат толкова дълго, колкото е необходимо, за да засилят стимулиращото въздействие на основните лихвени проценти на ЕЦБ, и да приключат малко преди той да започне да ги повишава.

Управителният съвет на ЕЦБ също така ще продължи да предоставя значително количество ликвидност посредством операциите си по рефинансиране. По-специално, третата поредица целеви операции по дългосрочно рефинансиране (TLTRO III) остава привлекателен източник на финансиране за банките, подпомагайки кредитирането на предприятията и домакинствата.

Централната банка на еврозоната е готов да приспособи всички свои инструменти, както е целесъобразно, за да осигури устойчиво доближаване на инфлацията към целевото равнище в съответствие със стремежа си към симетрия.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.