Европейската централна банка (ЕЦБ) вероятно ще реши на днешното си заседание да намали месечното изкупуване на активи до 15 млрд. евро спрямо сегашните 30 милиарда, така че да може да сложи край на програмата си за стимулиране на икономиката в края на годината, предадоха ДПА и АП.

Очаква се също така ЕЦБ да обяви намерението си поне до средата на 2019 г. да не повишава лихвите, които са на исторически ниското нулево равнище от март 2016 г..

Анализаторите ще следят с голямо внимание оценката на ЕЦБ за рисковете за растежа в еврозоната от търговската война и италианския дълг, отбелязва Франс прес.

Конюнктурата в еврозоната показва признаци на охлаждане след по-слабото второ тримесечие в сравнение с отличните показатели от края на 2017 година.

Свидетелство за това е спадът на промишленото производство с 0,8 на сто през юли. Това предвещава по-слабо трето тримесечие, навеждащо на мисълта, че ЕЦБ "ще подходи внимателно към политиката на нормализиране", според Джак Алън, икономист от Capital Economics.

Освен това макроикономическите рискове са неимоверно големи, тъй като валутната криза в страните с нововъзникваща пазарна икономика и опасенията за италианския дълг се прибавиха към търговското напрежение, изтъква Кристиан Тьодтман, икономист в банка Deka.

Далечен изглежда и евентуално търговско споразумение между Вашингтон и Европейския съюз на фона на заплахите за въвеждане на допълнителни мита и от двете страни.

Турската и аржентинската валутна криза подхранва опасения от разпространение към други страни, което косвено да се отрази на страните износителки от еврозоната.

Възможно е обаче хоризонтът да се проясни откъм Брекзита. Според европейския преговарящ Мишел Барние, възможно е да бъде постигнато споразумение с Великобритания до два месеца.

В този контекст се очаква управителният съвет на ЕЦБ много внимателно да формулира оценката си за рисковете за икономиката, които в края на юли бяха определени като "глобално балансирани".

Всяко отклонение на ЕЦБ към по-песимистичен тон може да предизвика сътресения на финансовите пазари и да окаже натиск над еврото.

След заседанието си днес ЕЦБ ще представи и прогнозите си за 2020 година, които анализаторите следят с голямо внимание.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Приемат заявления за помощи за заклани прасета

Във връзка с усложнената епизоотична обстановка и констатирани огнища в страната на болестта Африканска чума по свинете, от Областна администрация в Пазарджик дадоха указания към кметовете на общини как ще бъдат подпомогнати стопаните на прасета от т.нар.“заден двор“, които бяха принудени да ги заколят в 20-километровата санитарна зона. 

Между 6500-6600 евро е цената на килограм БГ розово масло

Масово цените, на които се продава на международните пазари българското лавандулово масло, са 95 лева на килограм и между 6500-6600 евро за килограм розовото масло. Ценовите нива на една от емблемите на България на световните козметични пазари на практика се върна на нивата си от преди 5 години, съобщава DarikNews.bg.

Предупреждават за фалшиви данъчни инспектори

Поради засиления контрол в Добрич и Северното Черноморие за спазване на данъчното и осигурителното законодателство, от офиса на НАП в Добрич предупреждават търговците да  внимават за мними данъчни инспектори. От  приходната агенция напомнят, че служителите на НАП винаги се легитимират със служебната си карта при извършване на проверка, която е отпечатана на хартия и е защитена с воден знак.