ЕЦБ: Световната икономика ще скочи с 5,8 на сто през тази година

ЕЦБ: Световната икономика ще скочи с 5,8 на сто през тази година

Прогнозите са реалният БВП в световен мащаб (без еврозоната) да се свие с 3% през 2020 г. и да се увеличи с 5,8% през 2021 г., преди да нарасне със съответно 3,9% и 3,6% през 2022 г. и 2023 г., стана ясно от месечния обзор на Европейската централна банка (ЕЦБ), цитиран от Българска народна банка (БНБ).

„През третото тримесечие на 2020 г. световната икономика отбеляза силно възстановяване, последвано от продължителен импулс за растеж в началото на четвъртото тримесечие, но някои неблагоприятни фактори помрачават краткосрочните перспективи за икономическото развитие“, посочват експертите в бюлетина на ЕЦБ. Очакванията са през 2021 г. световната икономика да се подобри, а заедно с нея и търговията, която ще се възстанови по-силно. БВП в Еврозоната ще скочи с 3,9% през 2021 г. след очакван спад от -7,3% през 2020 г. "Икономическата динамика остава неравномерна в различните сектори, като активността в услугите е по-неблагоприятно засегната от новите ограничения върху социалния живот и придвижването, отколкото в сектора на промишленото производство", се посочва в доклада. Според него въпреки въведените антикризисни мерки, поведението на потребителите остава предпазливо.

"Последните постижения в разработването на ваксини срещу COVID-19 позволяват с по-голяма увереност да се предполага постепенно преодоляване на здравната криза. Все пак ще измине време, докато се постигне масов имунитет, като не може да се изключат нови вълни на заразата", предупреждават от ЕЦБ. По отношение на паричната си политика, Управителният съвет на ЕЦБ реши основните лихвени проценти да останат без промяна. Ако перспективите за инфлация обаче се доближат до равнище близко до, но под 2%, то това ще намери отражение върху показателя. Очакванията за момента са, че лихвите ще останат на сегашното си или по-ниско равнище.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.