ЕЦБ решава днес колко стимули  трябват на държавите през лятото

ЕЦБ решава днес колко стимули трябват на държавите през лятото

Банкерите от Европейската централна банка ще решат по-късно днес от точно колко парични стимули се нуждаят държавите от еврозоната, които облекчават тежките блокади заради коронавируса през лятото, съобщава Bloomberg.

След като увеличи програмата си за изкупуване на облигации през второто тримесечие, за да държат под контрол разходите по заемите, предстои да видим дали банката ще запази същия темп и през предстоящите месеци.

Повечето икономисти


очакват от банкерите да се придържат към сегашните темпове още три месеца.


Управителният съвет едва ли ще постави публично конкретна цел, принуждавайки инвеститорите отново да четат между редовете на политическата декларация, новите икономически прогнози и пресконференцията на председателят на ЕЦБ Кристин Лагард. На фон обаче имаме възстановяваща се икономика, подхранвана от по-ускорени темпове на ваксинация и намаляващи случаи на заразени, което позволи да се отворят отново ресторанти, магазини и плажове. Това също така доведе до скок в цените, повдигайки въпроса кога ЕЦБ трябва да действа, за да задържи инфлацията под контрол.

Решението за политическата рамка на ЕЦБ ще бъде обявено в 14:45 ч. българско време, а Лагард ще проведе брифинга си 45 минути по-късно.

Ключовата фраза, на която трябва да обърнете внимание, е


дали ЕЦБ очаква да изкупува облигации по своята програма за спешни


покупки при пандемия със „значително по-високи темпове, отколкото през първите месеци на годината“. Това е езикът, който ЕЦБ използва на предишната среща, отразявайки решение от март, когато възстановяването на САЩ заплаши доходността по облигациите в еврозоната, чиито ръст може да навреди на крехкото възстановяване на икономиката. Нетните покупки по програмата от 1,85 трлн. евро в момента се извършват с около 20 млрд. евро седмично в сравнение с 14 милиарда евро седмично в началото на годината. Повечето икономисти казват, че не очакват значително намаляване през следващото тримесечие, след като банкерите, включително Лагард, отхвърлиха идеята, че икономиката може да се справи без подкрепа. И все пак,


по-слабата ликвидност през лятото може да доведе до известно забавяне


на възстановяването, като се очаква Лагард да смекчи опасенията за подобно понижение.

Въпреки допълнителното изкупуване на облигации, доходността нарасна от март. Това отчасти се дължи на очакванията, че ускоряването на инфлацията в световен мащаб ще принуди централните банки да затегнат паричната политика. Последните коментари на ЕЦБ успокоиха някои от тези опасения, въпреки че спредът между германския и италианския 10-годишен дълг все още е по-голям, отколкото преди месец.

Централните банкери почти от всички държави твърдят, че повишаването на инфлацията ще бъде временно - че фактори като производствените затруднения и скокът на енергийните разходи няма да се запазят, а несигурността относно работните места ще задържи ръста на заплатите. По стечение на обстоятелствата, точно когато Лагард започва пресконференцията си, САЩ ще публикуват данни, които се очаква да покажат ускоряване на инфлацията отвъд Океана до 4,7% през май. Това е далеч над целта от 2% на Федералния резерв. Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви, че не обмисля да оттегли паричната подкрепа в скоро време, позиция, която вероятно ще насърчи банкерите на ЕЦБ също да запазят курса.


Лагард ще представи нови икономически прогнози за еврозоната,


които трябва да потвърдят по-позитивна перспектива. Анализаторите очакват прогнозите за растеж и инфлация да бъдат ревизирани нагоре.

Фокусът обаче ще бъде върху средносрочната прогноза за инфлацията и това вероятно ще покаже ръст на потребителските цени под целта на ЕЦБ от „под, но близо до 2%“ през следващата година и през 2023 г.

По-значителното преразглеждане на прогнозите за инфлацията вероятно би поставило въпроси относно продължаващата нужда от повишени стимули, ако не на тази среща, то през юли или септември.

Малък е шансът Лагард да говори за оттегляне на спешните мерки тази седмица, но темата се разраства все повече в някои части на региона. Комбинацията от покачващите се цени и нулевите лихви дава още аргументи на критиците на централната банка, особено в Германия, където изборите трябва да се проведат след три месеца.

Икономистите прогнозират, че


програмата за покупка на пандемия ще приключи през март 2022 г.,


както е планирано. След това мнозина смятат, че предходната програма за закупуване на активи ще бъде удължена. Технически обаче тя не е толкова гъвкава, поради което предложението на гуверньора на френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало тя да бъде адаптирана, привлече интерес.

Допълнителна тема, която може да се появи, е дигиталното евро. Управителният съвет заяви, че ще реши до средата на 2021 г. дали да стартира такъв проект, а Лагард посочи, че новата форма на валутата може да е факт до четири години, ако служителите дадат зелена светлина на идеята.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.