Европейската централна банка (ЕЦБ) пуска днес в обращение новите банкноти от 100 и 200 евро с подобрена защита срещу фалшификации, информира специализираното издание "Койнуик". С тях завършва серията "Европа", която постепенно бе пускана през последните няколко години. Купюрите от 5, 10, 20 и 50 евро започнаха да се използват съответно през 2013, 2014, 2015 и 2017 години.

Върху сребърната лента на новите купюри холограмно са изобразени малки символи на еврото, заобикалящи числото, които стават по-ярки под пряка светлина. Сребърната лента включва също портрета на Европа, архитектурен мотив и по-голям символ на еврото.

Новите банкноти от 100 и 200 евро се отличават и с модернизиран дизайн на смарагдово-зеленото число. За разлика от означенията на купюрите с по-малка стойност от серията "Европа", смарагдово-зеленото число е в подобрена версия - то съдържа символи на еврото във фигурите на лицевата страна на банкнотата.

Големината на банкнотите от 100 и 200 евро се различава от първите банкноти от първите серии. Тези две са с ширината на банкнотите от 50 евро, но остават с досегашната си дължина. Правилото е, че колкото по-дълга е банкнотата, толкова по-голяма е стойността й. Според експертите еднаквата ширина на купюрите от 50,100 и 200 евро ще улесни работата с тях, както и по-ефективното им машинно обработване. Освен това те ще имат по-дълъг живот, тъй като ще се износват и късат по-трудно.

Освен символите за сигурност, които се виждат с невъоръжено око, банкнотите имат и знаци, които се разчитат машинно. Те включват подобрения на характеристиките, използвани при предишното поколение деноминации от 100 и 200 евро, както и нови, добавени за по-бърза обработка и удостоверяване на автентичността.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Европейската централна банка може отново да намали лихвите

Европейската централна банка (ЕЦБ) може за пореден път да намали лихвите, предават от изданието „The Wall Street Journal“. Действието е част от нов пакет финансови стимули, който предстои да бъде представен следващия месец и ще надхвърли очакванията на инвеститорите, коментира членът на надзорния съвет на ЕЦБ Оли Рен, цитиран от американския вестник.

Големите фирми с ERP системи с алтернатива за касовите апарати

Предприятията с приходи от продажби над 16 млн. лв., стойност на активите по баланс над 8 млн. лв. и персонал от над 50 души (за които са налице поне 2 от трите критерия) и чиито продажби в брой са под 5% от приходите, ще могат да изберат да ползват и софтуер за управление на продажбите (СУПТО), който създава стандартизиран одиторски файл, съобщиха от АПИ.

ЕЦБ иска банките да ускорят подготовката за Brexit без сделка

Европейската централна банка (ЕЦБ) обвини банките в забавяне на подготовката за Brexit, като им посочи, че трябва да преместят допълнителни служители и ресурси в Европейския съюз (ЕС) в случай, че Великобритания напусне блока на 31 октомври без споразумение, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.