ЕЦБ пуска в обращение новите банкноти от 100 и 200 евро

ЕЦБ пуска в обращение новите банкноти от 100 и 200 евро

Европейската централна банка (ЕЦБ) пуска днес в обращение новите банкноти от 100 и 200 евро с подобрена защита срещу фалшификации, информира специализираното издание "Койнуик". С тях завършва серията "Европа", която постепенно бе пускана през последните няколко години. Купюрите от 5, 10, 20 и 50 евро започнаха да се използват съответно през 2013, 2014, 2015 и 2017 години.

Върху сребърната лента на новите купюри холограмно са изобразени малки символи на еврото, заобикалящи числото, които стават по-ярки под пряка светлина. Сребърната лента включва също портрета на Европа, архитектурен мотив и по-голям символ на еврото.

Новите банкноти от 100 и 200 евро се отличават и с модернизиран дизайн на смарагдово-зеленото число. За разлика от означенията на купюрите с по-малка стойност от серията "Европа", смарагдово-зеленото число е в подобрена версия - то съдържа символи на еврото във фигурите на лицевата страна на банкнотата.

Големината на банкнотите от 100 и 200 евро се различава от първите банкноти от първите серии. Тези две са с ширината на банкнотите от 50 евро, но остават с досегашната си дължина. Правилото е, че колкото по-дълга е банкнотата, толкова по-голяма е стойността й. Според експертите еднаквата ширина на купюрите от 50,100 и 200 евро ще улесни работата с тях, както и по-ефективното им машинно обработване. Освен това те ще имат по-дълъг живот, тъй като ще се износват и късат по-трудно.

Освен символите за сигурност, които се виждат с невъоръжено око, банкнотите имат и знаци, които се разчитат машинно. Те включват подобрения на характеристиките, използвани при предишното поколение деноминации от 100 и 200 евро, както и нови, добавени за по-бърза обработка и удостоверяване на автентичността.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.