ЕЦБ препоръча на банките до октомври да не плащат дивиденти

ЕЦБ препоръча на банките до октомври да не плащат дивиденти

Европейската централна банка (ЕЦБ) препоръча на търговските банки поне до 1 октомври да не плащат дивиденти, се казва документ, поместен на сайта на монетарния регулатор на страните от еврозоната.

Освен това на кредитните институции да се въздържат от обратното изкупуване на акции с цел изплащане на пари на акционерите.

От началото на март ЕЦБ вече прие някои мерки, целящи поддръжка на икономиката в условията на пандемията на корона вируса. На 12 март бе обявено за пакет за изкупуване на активи за 120 млрд. евро до края на годината. Не след дълго бе съобщено за нова програма за изкупуване на държавни и частни ценни книжа за 750 млрд. евро. Освен това ЕЦБ изпълнява и програмата си APP, имаща месечен лимит от 20 млрд. евро за изкупуване на ценни книжа.Планира се и на банките от еврозоната да бъдат предложени допълнителни аукциони за поддържане на ликвидността им.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.