ЕЦБ: Няма да има промяна по лихвите

ЕЦБ: Няма да има промяна по лихвите

Основните лихвени проценти ще останат без промяна. Това стана ясно от икономическия бюлетин на Европейската централна банка (ЕЦБ), публикуван на страницата на Българска народна банка (БНБ).

В бюлетина си ЕЦБ отбелязва, че вече се наблюдава значително, макар и непълно възстановяване на икономическата активност. Тя остава под нивата отпреди пандемията. „Докато в преработващата промишленост активността продължи да се подобрява, инерцията в сектора на услугите бележи известен спад", пишат експертите от ЕЦБ, като допълват, че все още има несигурност. Вътрешното търсене в еврозоната бележи значително възстановяване спрямо ниските си нива, въпреки че потребителските разходи и бизнес инвестициите са все още затруднени. От ведомството предупреждават, че необходимостта от парично стимулиране остава.

Последните данни към края на юни 2020 г. показват, че икономиката на еврозоната се сви с 11.8% на тримесечна база. Въпреки това има ръст на потреблението, както и оживление при промишленото производство и услугите. Очакванията са БВП в еврозоната да се свие с 8% през 2020 г., но да нарастне със съответно 5 и 3.2% през следващите две години. Прогнозите за световното БВП (без еврозоната) пък са, че то ще се свие с 3.7% през тази година и ще се увеличи с 6,2% и с 3,8% съответно през 2021 г. и 2022 г.

Според моментната оценка на Евростат годишната ХИПЦ инфлация в еврозоната се понижи до -0,2% през август от 0,4% през юли. Съществува вероятност през следващите месеци тя да остане отрицателна, преди отново да стане положителна в началото на 2021 г. Според експертите през 2020 г. инфлацията ще е 0.3%, докато през следващите 2 години ще се движи между 1-1.3 на сто.

Заради въведени антикризисни мерки, бюджетните разходи на много страни членки нарастнаха. Като резултат от сериозната фискална помощ и икономическия спад, бюджетният дефицит на сектор „държавно управление“ в еврозоната се очаква значително да се увеличи до 8,8% от БВП през 2020 г. в сравнение с 0,6% през 2019 г. През следващите години обаче съотношението на дефицита може да се понижи. То ще стигне 4,9% през 2021 г., а през 2022 г. - 3,6% от БВП.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.