Европейската централна банка (ЕЦБ) обвини банките в забавяне на подготовката за Brexit, като им посочи, че трябва да преместят допълнителни служители и ресурси в Европейския съюз (ЕС) в случай, че Великобритания напусне блока на 31 октомври без споразумение, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Централната банка заяви, че финансовите институции са преместили „значително по-малко дейности, критични функции и служители“ от своите операции в ЕС, отколкото първоначално е било предвидено. ЕЦБ добави, че някои банки не отговарят на надзорните очаквания и не могат да продължат да разчитат до такава степен на обслужването на клиенти от клоновете в Кралството.

Няколко компании за финансови услуги в Лондон се въздържаха от натрупването на допълнителни резерви в еврозоната – изискване, поставено след отлагането на Brexit през март. Goldman Sachs Group Inc. и Standard Chartered Plc са сред глобалните дружества, които забавиха прехвърлянето на няколко милиарда евро капитал извън Великобритания, посочиха запознати източници през юни.

ЕЦБ изисква банките да разполагат с достатъчно средства, за да гарантират, че могат да се справят с потенциалните загуби в своите европейски подразделения. Банките в региона започнаха да създават дъщерни дружества в еврозоната, като по-рано договориха необходимите капиталови нива с ЕЦБ.

На заседанието си в края на миналия месец Управителният съвет на ЕЦБ изпрати най-силния си сигнал, че паричната подкрепа за икономиката на еврозоната ще бъде засилена след лятната ваканция с по-ниски лихвени проценти и подновени покупки на активи. Ръководството на банката посочи тогава, че ще бъде подновена програмата за обратно изкупуване на облигации, ако е необходимо.

По темата: Brexit ЕЦБ банки
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Румънски застраховател с клон у нас остана без лиценз

Финансовият надзор на Румъния отне лиценза за извършване на застрахователна дейност на "Чертасиг - Застрахователно и Презастрахователно Дружество“ АД. Клонът, чрез който румънският застраховател извършва дейност в България има минимален пазарен дял от 0,3% и не сключва застраховки "Гражданска отговорност“ на автомобилистите и „Каско“ на моторни превозни средства, съобщи Комисията за финансов надзор (КФН).

300 млн. лева губи хазната всяка година от плащанията кеш

Всяка година бюджетът губи по 300 млн. лв. заради неотчетени плащания в кеш. Загубите от недекларирани печалби в електронната търговия са около 170 млн. лв. Така ежегодно хазната е назад с почти половин милиард лева. Това каза шефът на Националната агенция по приходите (НАП) Галя Димитрова по време на изслушване в Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата към НС.

Домбровскис: България ще влезе в ERM II с няколко месеца закъснение

България най-вероятно ще се присъедини към валутния механизъм ERM II с няколко месеца по-късно от обявения срок - края на април. Това заяви зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, цитиран от БНР.