Европейската централна банка (ЕЦБ) обвини банките в забавяне на подготовката за Brexit, като им посочи, че трябва да преместят допълнителни служители и ресурси в Европейския съюз (ЕС) в случай, че Великобритания напусне блока на 31 октомври без споразумение, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Централната банка заяви, че финансовите институции са преместили „значително по-малко дейности, критични функции и служители“ от своите операции в ЕС, отколкото първоначално е било предвидено. ЕЦБ добави, че някои банки не отговарят на надзорните очаквания и не могат да продължат да разчитат до такава степен на обслужването на клиенти от клоновете в Кралството.

Няколко компании за финансови услуги в Лондон се въздържаха от натрупването на допълнителни резерви в еврозоната – изискване, поставено след отлагането на Brexit през март. Goldman Sachs Group Inc. и Standard Chartered Plc са сред глобалните дружества, които забавиха прехвърлянето на няколко милиарда евро капитал извън Великобритания, посочиха запознати източници през юни.

ЕЦБ изисква банките да разполагат с достатъчно средства, за да гарантират, че могат да се справят с потенциалните загуби в своите европейски подразделения. Банките в региона започнаха да създават дъщерни дружества в еврозоната, като по-рано договориха необходимите капиталови нива с ЕЦБ.

На заседанието си в края на миналия месец Управителният съвет на ЕЦБ изпрати най-силния си сигнал, че паричната подкрепа за икономиката на еврозоната ще бъде засилена след лятната ваканция с по-ниски лихвени проценти и подновени покупки на активи. Ръководството на банката посочи тогава, че ще бъде подновена програмата за обратно изкупуване на облигации, ако е необходимо.

По темата: Brexit ЕЦБ банки
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Горанов: 131 от малките общини са получили допълнителни средства от хазната

131 общини от четвърта и пета категория са получили допълните средства по линия на общата  изравнителна субсидия за капиталови разходи по 25 хил. лв. Това каза в отговор на депутатски въпрос финансовият министър Владислав Горанов в рамките на парламентарния контрол днес.

БНБ: Без отрицателни лихви по депозитите

Лихвите по депозитите за граждани в България няма да станат отрицателни, прогнозира подуправителят на БНБ Калин Христов на конференция за банките и бизнеса в София. Според Христов растежът на икономиката и ниската инфлация в еврозоната ще се запазят още много дълго време, което автоматично се пренася в България заради валутния борд.

Без промени в данъците до 2022 г. (ОБЗОР)

Данъците няма да се пипат, темата за промяната им може да се постави в нов управленски мандат или чак през 2022-ра. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по време на обсъждането на бюджета в пленарна зала. Целта му е запазване на фискалната прогнозируемост и стабилност.

Депутатите приеха за поредна година „на скорост“ сметките за догодина. Новият бюджет е балансиран, с приемственост и предвидимост. 610 млн.