ЕЦБ: Банките ще отпускат кредити по-трудно през 2021 г.

ЕЦБ: Банките ще отпускат кредити по-трудно през 2021 г.

Кредитните стандарти на банките от еврозоната продължиха да се затягат през последното тримесечие на 2020 г, като се очаква тази тенденция да се запази и в началото на настоящата година. За това предупреди Европейската централна банка (ЕЦБ) в последното си тримесечно проучване относно стандартите при отпускане на заеми, цитирана от БНР.

Причина за резултатите е най-вече повишената несигурност на фона на нова вълна от разпространението на коронавирус, който продължава да набира скорост на Стария континент. Заради това продължава и действието на ограничителните мерки, които принуждават редица фирми да разчитат на извънредни средства в наличност.

Тъй като голяма част от европейската икономика беше под някаква форма на ограничения през последната година, банковите кредити са жизненоважни за поддържането на компаниите на повърхността, като в същото време ЕЦБ фокусира голяма част от усилията си за поддържане на евтини кредити, насочени към реалната икономика. Но европейските заемодатели правят достъпа до заеми  по-труден и по-скъп, страхувайки се, че потребителите и фирмите, които не разполагат със средства, могат и да не погасят тези нови кредити.

"Банките от еврозоната очакват продължаващо нетно затягане на кредитните стандарти по заемите на фирми и през първото тримесечие на 2021 г., отразявайки продължаващата несигурност около по-нататъшното развитие на пандемията и нейните ефекти върху кредитния риск на кредитополучателите“, посочва ЕЦБ в своето проучване. Банките също така очакват да затегнат достъпа до жилищни и потребителски кредити, добави ЕЦБ.

Опасявайки се, че банките ще затегнат твърде много "кесиите си", ЕЦБ предложи на заемодателите още по-големи кредити при отрицателна лихва от -1% през миналия месец, при условие, че предоставят повече паричните средства на фирми, много от които замразиха дейността си в очакване да бъдат премахнати свързаните с пандемията ограничения. Търговските банки обаче са подложени на натиск, включително от Надзорния съвет на ЕЦБ, да поддържат чисти балансите си и да изграждат финансови буфери в очакване на скок в необслужваните кредити.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.