Европейската централна банка (ЕЦБ) потвърди днес доброто състояние на голяма част от банките, които наблюдава, посочвайки, че те разполагат с адекватни резерви за справяне с евентуални сътресения с ликвидността.

Институцията публикува днес резултатите от най-новите си годишни тестове за устойчивост, които обхващат 103 банки от еврозоната. ЕЦБ отбеляза, че банките като цяло имат достатъчни ликвидни позиции за справяне със сътресения, "въпреки някои слабости, изискващи допълнително внимание".
ЕЦБ не коментира отделни банки.

Европейската финансова институция отбелязва, че около половината банки, които участват в тестовете, отчитат "период на оцеляване" от над шест месеца при неблагоприятни условия и над четири месеца при крайно неблагоприятни условия.

ЕЦБ дефинира "период на оцеляване" като брой на дните, в които банката може да продължи да работи, използвайки наличните си средства в брой и допълнително подсигурянаве без достъп до пазарите за финансиране.

Основният стрес тест на европейския банков сектор се прави веднъж на две години от Европейския банков орган - ЕБО (European Banking Authority - EBA).

ЕЦБ прави собствено проучване в годините, когато ЕБО не прави, като поставя акцент върху определена тема. Тази година специално внимание е обърнато на ликвидността.

ЕЦБ отбеляза, че планира да информира детайлно банките за слабостите, които е установила. Сред тях са наличността на кешови потоци в чуждестранна валута и риск някои банки да подценят отрицателните последици върху ликвидността, до които може да доведе понижаване на кредитен рейтинг.

По темата: еврозона ЕЦБ
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

БНБ: Без отрицателни лихви по депозитите

Лихвите по депозитите за граждани в България няма да станат отрицателни, прогнозира подуправителят на БНБ Калин Христов на конференция за банките и бизнеса в София. Според Христов растежът на икономиката и ниската инфлация в еврозоната ще се запазят още много дълго време, което автоматично се пренася в България заради валутния борд.

Без промени в данъците до 2022 г. (ОБЗОР)

Данъците няма да се пипат, темата за промяната им може да се постави в нов управленски мандат или чак през 2022-ра. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по време на обсъждането на бюджета в пленарна зала. Целта му е запазване на фискалната прогнозируемост и стабилност.

Депутатите приеха за поредна година „на скорост“ сметките за догодина. Новият бюджет е балансиран, с приемственост и предвидимост. 610 млн.