Е-търговците излизат на светло до 29 март

Е-търговците излизат на светло до 29 март

Търговците, които използват собствени, наети електронни магазини или публично достъпни онлайн платформи за продажби са длъжни да подадат информация за това пред Националната агенция за приходите (НАП) до 29 март 2019 г., съобщиха от приходната агенция.

Изискването е валидно за лицата, които и в момента осъществяват е-търговия, а търговците, които занапред ще използват електронен магазин, трябва да изпратят данни за него преди да стартират дейността си.

Подаването на информация става само онлайн

чрез портала за е-услуги на НАП, като е необходим електронен подпис. Изискването важи за физически и юридически лица, които извършват продажби по интернет по занятие, т.е не засяга гражданите, които инцидентно са продали свои лични вещи, допълват от приходната агенция. Електронната услуга работи от 28.12.2018 г. като до момента вече са декларирани 10 електронни магазина.

От края на март влиза в сила и новата наредба на НАП, която променя съществено правилата за приемане на плащания в брой от търговците, а сроковете за подготовка за промените изтичат.

Повечето търговци в страната

могат да се окажат неподготвени

за новите текстове, които влизат в сила в края на март за регистрираните по ДДС компании и в края на юни за останалите, предупреждават авторите на софтуерни програми ERP.BG.

Вече няма да е позволена досегашната практика, при която продажбите в магазините се въвеждат в софтуер, а касовата бележка се набира на бутоните на касовия апарат отделно. Двете системи занапред ще трябва да са свързани и фискалното устройство да издава касовата бележка автоматично. Това означава, че в повечето търговски обекти, освен най-малките, отделни касови апарати с бутони занапред няма да се използват.

Друга промяна е, че при печат на фискално устройство задължително ще трябва да се включва и т.нар.

уникален номер на продажбата

Ако за продажбата няма генериран такъв номер, по нея няма да може да се плати в брой. Отпада също и широко използваната практика, при която за множество поръчки се плаща накрая наведнъж и се издава една обща фактура и една касова бележка за цялата сума. При еднократно плащане по много поръчки вече няма да може да се издава една касова бележка, а ще трябва да се печатат толкова касови бележки, колкото поръчки има.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.