Е-тестове проверяват българския на децата в чужбина

Е-тестове проверяват българския на децата в чужбина

Резултатите ще покажат дали програмите ги подготвят достатъчно за сертификат

Електронна база данни с тестови задачи по български ще проверява в каква степен учениците от неделните ни училища в чужбина са усвоили езика и какви умения и компетентности са придобили по новите учебни програми.

Тя ще бъде създадена по модул „Оценяване на езиковите компетентности по български език на учениците от българските неделни училища в чужбина“ по Националната програма „Роден език и култура зад граница“. През май електронната платформа ще бъде апробирана за учениците от 1-ви до 7-и клас, преди следващата година да заработи окончателно с по-голям обем, заяви директорът на дирекция „Образование на българите зад граница и училищна мрежа“ Наталия Михалевска.

„Когато учебните програми от 1-ви до 12-и клас за българските неделни училища в чужбина бяха одобрени, те бяха структурирани така, че българският да се изучава като роден или като чужд език“, обясни тя и допълни, че двете програми могат и да се съчетават. Така ако децата са напреднали с изучаването на българския, могат да учат повече литература. Тези, за които българският не е роден език и имат затруднения, пък го учат като чужд. „Тестовите задачи ще направят диагностика до каква степен програмите и помагалата са адаптирани към възможностите на учениците и дали те се справят с работата в онлайн системата. Ще се включат 30% от всички деца в неделните училища, за да се види как ще върви системата. Те ще се включат в различно часово време при различни технологични възможности“, обясни Михалевска. Определящо е дали семейството е мигрирало, или детето е родено в чужбина, или пък говорим за мобилна миграция и родителите отиват и се връщат периодично у нас. „Тези деца имат преход към България и за тях е по-лесно и ще достигнат по-високо ниво и за тях програмите са добри“, каза още шефката на дирекция „Образование на българите зад граница и училищна мрежа“.

На базата на утвърдени учебни помагала по програми по модули и рамките от европейската езикова рамка българчетата в чужбина могат да сертифицират до кое равнище са усвоили езиковите си компетентности. „Дойде време да се провери дали програмите и учебните помагала са достатъчни, за да се справят със серфитицирането“, каза още Михалевска. Сертификатът за владеене на български език за сънародниците ни в чужбина вече се равнява на оценка от матурата при кандидатстването в университет. Благодарение на тях и кандидат-студенти, и университети ще са уверени, че владеят български достатъчно и ще се справят добре с обучението си по специалността.

Задачите са разработени с департамента по езиково обучение към СУ, който е и автор на учебните програми. Очаква се 16 000 ученици от неделни училища да положат тест за оценяване на знанията и да покажат езиковите си умения по български език. След старта на е-базата ще бъде направен и анализ на резултатите - на постиженията и на дефицитите. Той ще позволи да се планират мерки и дейности за преодоляването им. Михалевска обясни, че ако трябва, ще бъдат направени промени в учебните програми и помагала, с които работят неделните училища, тъй като те са тези, които подготвят за този сертификат и връщането на учениците в България.

Тя увери, че резултатите няма да влияят на статута на неделното училище и да доведат до намаляване на финансирането му. „Няма да се закриват училища или да се спира финансиране, по-скоро би се засилило, където липсват добри резултати“, каза шефката на дирекция „Образование на българите зад граница и училищна мрежа“. Ако дадено училище няма добри резултати, за него ще се направи специална програма, за да се засилят, ще се проследи и дали имат недостиг на учители, или на тях им липсва обучение по програмите.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.