Сривове в електронните системи на държавни учреждения забавиха подаването на задължителната годишна декларация за липса на дейност в последния ден от изтичането на срока. За да се избегнат опашките пред Агенцията по вписванията и Националния статистически институт от институциите зовяха търговците да не се редят, а с електронни подписи да внасят документите си.

Проблемите с онлайн обслужването

на институциите обаче започнаха още в сряда, когато системата „Бизнес статистика“ на Националния статистически институт (НСИ) блокира за няколко часа. Сагата продължи и на следващия ден, когато преди обяд тя не бе достъпна отново. Според счетоводители обаче този период на затворените врати е продължил много повече.

В петък, когато бе и последният ден за подаване на годишна декларация за „спящите фирми“, за няколко часа се срина и „Информационно обслужване“, откъдето се издават и подновяват електронни подписи. "Проблемът е незначителен, за кратко време системата ни не работеше заради технически причини", коментираха пред "Монитор" от транспортното министерство, под чието ръководство е държавната компания. Дружеството и в четвъртък е имало проблеми през по-голямата част от деня, когато с е-подписите не можеше да се подават декларации, както и да се "парафират" документи. Но от ведомството твърдят, че двата срива нямат общо помежду си.

Изнервени имаше и сред подаващите документи на гише

Поради липса на химикалки и бланки търговците на опашката собственици и пълномощници на „спящи“ фирми се редяха на опашка в Агенцията по вписванията. „Миналата година попълвах едно, тази година друго, а като обясних, че няма бланки, просто ме върнаха“, сподели една от многото на редицата. Ако се отиде преди обяд, ред се чака по 10-15 минути, а обслужването на гишето не отнема много време. В случай, че служителите открият грешка или пропуск в документите обаче търговецът бива върнат обратно, за да попълни наново декларацията и за пореден път да се нареди, за да чака ред. „Всяка година е така и се чака много - онзи ден блокира и системата на НСИ и така прецакаха бизнеса“, коментира друг човек от опашката.

Въпреки че има напредък за улесняване на административната тежест за фирмите, които не осъществяват дейност, е очевидно, че това не е достатъчно, коментираха от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) пред „Монитор“. Най-голямата бизнес организация предлага веднъж подадената декларация в свободен текст от фирма, която не извършва и няма да извършва дейност, да няма нужда да се изпраща всяка година, а само когато дейността бъде възобновена.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Разходите на българина скачат със 160 лева за година (ОБЗОР)

Средният разход на лице през четвъртото тримесечие на 2019 г. е 1670 лв. или това са близо 161 лв. повече спрямо същия период на 2018 г., показват данни на Националния статистически институт (НСИ) за приходите и разходите на домакинствата.

Търговците ще разполагат със 72 часа преди НАП да блокира касовите апарати

В случай на възникнал технически проблем, търговците ще разполагат с цели 72 часа, за да оправят фискалното си устройство. Досега срокът за това бе 1 ден, след което от Националната агенция по приходите (НАП) блокираше устройствата за плащане. По време на работна среща между агенцията и Сдружението за модерна търговия обаче бе постигнато съгласие този срок да се удължи, съобщиха от ведомството на Галя Димитрова.

Доходите скочиха с 13.7% за година

Средният доход на лице от домакинство се равнява на 1 770 лв. през четвъртото тримесечие на 2019 г. Това са 13.7% отгоре за година или близо 213 лв. повече спрямо последното тримесечие на 2018 г. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ) за приходите и разходите на домакинствата.