Е-сривове забавиха отчетите на „спящите фирми“

Е-сривове забавиха отчетите на „спящите фирми“

Бизнесът предлага еднократна декларация за търговците без дейност

Сривове в електронните системи на държавни учреждения забавиха подаването на задължителната годишна декларация за липса на дейност в последния ден от изтичането на срока. За да се избегнат опашките пред Агенцията по вписванията и Националния статистически институт от институциите зовяха търговците да не се редят, а с електронни подписи да внасят документите си.

Проблемите с онлайн обслужването

на институциите обаче започнаха още в сряда, когато системата „Бизнес статистика“ на Националния статистически институт (НСИ) блокира за няколко часа. Сагата продължи и на следващия ден, когато преди обяд тя не бе достъпна отново. Според счетоводители обаче този период на затворените врати е продължил много повече.

В петък, когато бе и последният ден за подаване на годишна декларация за „спящите фирми“, за няколко часа се срина и „Информационно обслужване“, откъдето се издават и подновяват електронни подписи. "Проблемът е незначителен, за кратко време системата ни не работеше заради технически причини", коментираха пред "Монитор" от транспортното министерство, под чието ръководство е държавната компания. Дружеството и в четвъртък е имало проблеми през по-голямата част от деня, когато с е-подписите не можеше да се подават декларации, както и да се "парафират" документи. Но от ведомството твърдят, че двата срива нямат общо помежду си.

Изнервени имаше и сред подаващите документи на гише

Поради липса на химикалки и бланки търговците на опашката собственици и пълномощници на „спящи“ фирми се редяха на опашка в Агенцията по вписванията. „Миналата година попълвах едно, тази година друго, а като обясних, че няма бланки, просто ме върнаха“, сподели една от многото на редицата. Ако се отиде преди обяд, ред се чака по 10-15 минути, а обслужването на гишето не отнема много време. В случай, че служителите открият грешка или пропуск в документите обаче търговецът бива върнат обратно, за да попълни наново декларацията и за пореден път да се нареди, за да чака ред. „Всяка година е така и се чака много - онзи ден блокира и системата на НСИ и така прецакаха бизнеса“, коментира друг човек от опашката.

Въпреки че има напредък за улесняване на административната тежест за фирмите, които не осъществяват дейност, е очевидно, че това не е достатъчно, коментираха от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) пред „Монитор“. Най-голямата бизнес организация предлага веднъж подадената декларация в свободен текст от фирма, която не извършва и няма да извършва дейност, да няма нужда да се изпраща всяка година, а само когато дейността бъде възобновена.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.