Добивът и превозът на дървен материал да се следят по електронен път и напълно да отпаднат хартиените документи в сектора. Това е записано в промени на Наредба № 1 от 2012 г. за контрола и опазването на горските територии, внесени от земеделското и вътрешното министерства, предложени за обществено обсъждане до 15 август.

От земеделското министерство уточниха, че изменението цели да се избегнат някои порочни практики за манипулиране на „хартиените“ превозни билети и дневници, като се постигне още по-голяма прозрачност и текущ контрол върху процесите по издаване на превозните билети и движението на дървесината в обектите.

Вносителите на промените предлагат още когато собствениците и ползвателите на обекти, в които постъпва, преработва или от които се експедира дървесина, имат електронен дневник и им бъде наложена принудителна административна мярка, то съответната районна дирекция по горите (РДГ) прекратява незабавно достъпа до интернет информационната система на Изпълнителната агенция по горите, като собственикът/ползвателят на обекта е длъжен в срок

до 24 часа от получаването на заповедта да предаде производствената марка

в съответната РДГ. Целта в случая е да се намалят рисковете марката да бъде неправомерно използвана за добив и извозване на дървен материал.

След отпадането на използването на хартиени документи в дърводобива собствениците и ползвателите на посочените по-горе обекти, получават получават електронен достъп до дневника, който по Закона за горите са длъжни да водят. Това обаче ще става след регистриране на производствената марка за съответния обект.

В предложените текстове за обществено обсъждане се предлага и записването на 5 случая, при които се спира достъпът до интернет информационната системата на ИАГ, чрез която се води електронният дневник и се издават превозни билети за експедирана дървесина. Първият е да има издадена заповед по Закона за горите (ЗГ) за налагане на принудителна административна мярка за прекратяване на дейността по доставката, преработката и експедирането на обла дървесина. Вторият случай е въпросното лице да има

влязло в сила наказателно постановление за нарушение на ЗГ

и подзаконовата нормативна уредба, глобата и/или обезщетението, по което не са платени повече от 30 календарни дни. Третият е, когато дейността на обекта е временно преустановена за повече от 30 календарни дни, заявено в съответната РДГ от собственика/ползвателя на обекта или от оправомощено от него лице. Достъпът се спира и в случаите на недопускане до обекта на служители на ИАГ и/или РДГ и или не им е предоставен достъп до съответната документация и информация, удостоверено с констативен протокол. Петият случай касае изваждане от употреба на производствената марка.

Предвижда се още собствениците на обекти, за които има наложена принудителна административна мярка за нарушения по Закона за горите, за срок от една година, след възстановяване на дейността на обекта

да осигурят достъп в реално време до системата за видеонаблюдение.

Според новите правила собствениците или ползвателите на товарни превозни средства и мобилни обекти, които транспортират обла дървесина и дърва за огрев, ще предоставят в съответната РДГ потребителското име и паролата за достъп до данните от GPS устройствата.

Предложените изменения ще подобрят проследяемостта на дървесината от мястото на натоварване - временния склад, до мястото на доставка, констатират от МЗХГ.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Потвърдиха африканска чума при дива свиня в Русенско

Потвърден е нов случай на африканска чума при дива свиня в Русенско. Положителна се е оказала пробата, взета от отстреляно прасе в землището между селата Пепелина и Широково, стана ясно на днешното заседание на междуведомствената епизоотична комисия в Русе.

Чумата отнесе 260 животни от рядка порода

260 животни от породата източнобалканска свиня са мъртви, съобщи председателят на асоциацията, занимаваща се с развъждането й, Радостина Донева пред БНР. Общата бройка на живите е около 3000.

До края на работния ден се подават исканията за компенсация за природни бедствия

Днес е крайният срок, в който стопаните могат да подадат заявления, за да бъдат компенсирани за щети от природни бедствия, припомня Investor.bg. Утвърденият финансов ресурс за тази година по схемата е от 2,144 млн. лева.