Без човешка намеса и чрез електронна система ще се издават лицензи на превозвачи. Транспортният министър предлага промени в дейността на бившата ДАИ за преустановяване на практиката за контакти между администрация и бизнес.

„Когато премахнем възможностите за контакт, а това ще стане с интегрираната информационна система, която ще бъде направена следващите месеци – с нея заявяването и получаването на резултата ще става без намесата на човек“, коментира гласуваните от Министерски съвет промени в ИА „Автомобилна администрация“.

Желязков даде пример с издаването на разрешителни. „Проверките дали определена компания има задължения към НАП се прави в момента ръчно. И от човека зависи дали да прецени има ли отношение това към издаването на лиценза, или не. Тогава, когато машина с машина общува и тогава, когато задължението пречи, тогава системата не позволява да се продължи нататък“, обясни транспортният министър.

За намаляване на корупцията промени ще има и при контрола на пътя. Броят на областните структури ще бъде намален от 27 на 8. „По този начин ще се позволи ротация на екипите, а не обвързаност на проверките на територията на една област на един екип с една област“, каза още Росен Желязков. Скоро екипите ще бъдат командировани в други области, а конкретно къде ще работят ще разбират буквално в деня на заминаването си, обеща транспортният министър.

След работата на инспекторите ще се обвърже и с тол системата, а проверките на пътя ще стават по задание от системата, а не по преценка на екипите.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

От неделя пътническите влаковете с ново разписание

От неделя (15-и декември) влиза в сила новият График за движение на влаковете на „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД. В повечето региони на страната се запазва досега действащият график за движение, а за подобряване на обслужването са оптимизирани връзките на влаковете в основни гари и е увеличен броя на пътническите композиции по някои направления.

Одобри ли ЕП пакета „Мобилност“, България го дава на съд

България и още няколко страни-членки на Европейския съюз ще подадат съдебен иск пред Съда на Европа, ако Европарламентът приеме пакета "Мобилност" в този вид, в който е гласуван в рамките на триалога между Европейската комисия , ЕП и Съвета на ЕС. Това съобщи вчера министърът на транспорта Росен Желязков.

Трима от четирима у нас подкрепят тола

Трима от четирима българи или 77% от сънародниците ни смятат, че е справедливо тежкотоварните камиони и автобусите да плащат по-високи такси от леките автомобили. Едва 9% пък са на противоположно мнение. Това показват резултатите от социологическо проучване, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ).