Желязков: Е-системи спират корупцията в ДАИ

Желязков: Е-системи спират корупцията в ДАИ

Без човешка намеса и чрез електронна система ще се издават лицензи на превозвачи. Транспортният министър предлага промени в дейността на бившата ДАИ за преустановяване на практиката за контакти между администрация и бизнес.

„Когато премахнем възможностите за контакт, а това ще стане с интегрираната информационна система, която ще бъде направена следващите месеци – с нея заявяването и получаването на резултата ще става без намесата на човек“, коментира гласуваните от Министерски съвет промени в ИА „Автомобилна администрация“.

Желязков даде пример с издаването на разрешителни. „Проверките дали определена компания има задължения към НАП се прави в момента ръчно. И от човека зависи дали да прецени има ли отношение това към издаването на лиценза, или не. Тогава, когато машина с машина общува и тогава, когато задължението пречи, тогава системата не позволява да се продължи нататък“, обясни транспортният министър.

За намаляване на корупцията промени ще има и при контрола на пътя. Броят на областните структури ще бъде намален от 27 на 8. „По този начин ще се позволи ротация на екипите, а не обвързаност на проверките на територията на една област на един екип с една област“, каза още Росен Желязков. Скоро екипите ще бъдат командировани в други области, а конкретно къде ще работят ще разбират буквално в деня на заминаването си, обеща транспортният министър.

След работата на инспекторите ще се обвърже и с тол системата, а проверките на пътя ще стават по задание от системата, а не по преценка на екипите.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.