Е-система за разрешителни за строежи най-рано догодина

Е-система за разрешителни за строежи най-рано догодина

Електронната система за получаване на разрешителни в строителството е възможно да започне да работи най-рано догодина, прогнозира ресорният зам.-министър инж. Валентин Йовев. Темата много пъти се повдига от Камарата на архитектите в България (КАБ) и други браншови организации.

Освен липсата на кадри, съществува съпротива в администрацията към електронната комуникация. Все пак има и проблясъци - от 1 януари в строителното министерство вече функционира е-система и "химикалките вече не се ползват за подписване на документи", обяви Йовев по време на кръгла маса за проблемите на строителството, организирана по време на изложението "Архитектурно-строителна седмица" в Интер Експо център.

Шефът на КАБ арх. Борислав Игнатов представи македонския опит. В съседката ни за шест месеца е въведена подобна система - уеб сайт, в който с електронен подпис се входират проекти, а различните ведомства имат достъп до тях, за да изискват документи или корекции. "Особеното е, че всяка институция има право да изиска само по една корекция, а граждани и бизнес получават СМС-и докъде е стигнала преписката", представи чуждия опит арх. Игнатов.

Браншовите организации отново поискаха от държавата и изцяло ново законодателство, което да замени съществуващия ЗУТ, който вече е един от най-често променяните нормативени актове. По думите на Йовев вече има междуведомствена работна група с представители на всички институции и заинтересувани организации. От бранша го контрираха, че работата ѝ е възпрепятствана, защото от една година насам не е имало заседание. Зам.-министърът оправда забавянето с кадровите промени по високите етажи в министерството.

В четвъртък депутатите приеха на второ четене последните промени в ЗУТ, които касаят контрола на ДНСК на преместваемите обекти в курортите.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.