Е-система уведомява 500 фермери при пръскания срещу вредители

Е-система уведомява 500 фермери при пръскания срещу вредители

Общо 500 потребители – 300 пчелари и 200 земеделски стопани, са се регистрирали до момента в Електронната платформа за оповестяване на растителнозащитните, дезинфекционните и дезинсекционните дейности (ЕПОРД). Тя има за цел възможно най-бързо да уведомява собствениците на пчелини за предстоящи третирания с продукти за растителна защита  Това съобщиха от пресцентъра на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Земеделските производители са задължени да уведомят през ЕПОРД за предстоящите растителнозащитни дейности не по-малко от 72 часа преди началото им. Системата автоматично ще изпраща SMS до собствениците на пчелини като така се скъсява времето за уведомяване на пчеларите, което ще спомогне за опазването на живота и здравето на пчелите.

Припомняме, че ЕПОРД се поддържа от БАБХ, а  регистрацията и използването й са

безплатни за всички потребители.

Задължително условие обаче остава  всеки от тях да има валидна електронна поща.

Земеделските стопани се регистрират с имейл и номер на сертификат по чл. 83 от Закона за защита на растенията, наличен в регистъра на лицата, които притежават такъв сертификат, с право за използване на продукти за растителна защита от професионална категория на употреба. Пчеларите пък - с имейл и номер на пчелин от удостоверението за регистрация на животновъдния обект.

Препоръчително е те да се регистрират в електронната платформа до 31 януари 2021 г., но и след тази дата

регистрацията няма да бъде преустановена.

Платформата дава възможност освен за автоматично генериране и изпращане на SMS и съобщение по електронната поща на уведомления за предстоящо третиране, така и за визуализация върху картата в платформата на местоположението на съответното мероприятие спрямо пчелините.

В случай на третирания в периода до 28 февруари 2021 г., уведомяването може да се извършва по досегашния ред – чрез кмета на населеното място, който обявява и разпространява информацията чрез местните средства за масово осведомяване или през ЕПОРД.

От 1 март 2021 г. оповестяването ще се извършва само чрез електронната платформа.

В периода от 15 март до 31 май, в празнични и почивни дни, на разположение за приемане на сигнали и извършване на проверки се осигуряват мобилни инспектори и служители от ОДБХ за времето от 8:00-18:00 часа.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.