Е-портал ни учи на финансова грамотност

Е-портал ни учи на финансова грамотност

България може и активно се възползва от най-добрите практики за повишаване на финансовите знания и умения на гражданите. Затова взехме предвид международния опит и разработените до момента материали при създаването на проекта на Национална стратегия за финансова грамотност, който в момента е предложен за обществено обсъждане. Това каза заместник-ръководителят на работната група към финансовото министерство Калоян Симеонов, който участва в разработването на стратегията. Предстои да се координират дейностите в областта на финансовата грамотност и да се предприемат мерки за нейното подобряване до 2025 г., съобщи Министерство на финансите (МФ).

За изпълнението на заложените цели МФ си взаимодейства с редица институции, неправителствени организации и бизнеса. „Надяваме се, че широкото участие на ангажираните страни, ще осигури по-ефективно прилагане на мерките в Стратегията. В работната група сме изготвили план с редица мерки, които вече се изпълняват. Планираме да създадем и единен портал, който да обедини разработените ресурси за повишаване на финансова грамотност. В него по интересен и интерактивен начин ще предоставим информацията, която ще е съобразена с потребностите на различните целеви групи – деца и ученици, студенти, педагози и академични преподаватели, икономически активно население и уязвими групи“, заяви Симеонов.

Според международни проучвания, България се намира малко над средното ниво за региона (Хърватия, Румъния, Република Северна Македония, Черна гора, Молдова и Грузия) по финансовата грамотност, но в същото време страната ни е под средното равнище спрямо държавите от ЕС и членовете на ОИСР.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.