0

Е -класата е ключов модел за Mercedes-Benz, който играе най-важната роля в гамата на марката от Щутгарт. Този универсален седан едновременно изпълнява ролята на семеен автомобил за дълги пътешествия и представителна лимузина за бизнесмени и управители на дружества. От първото поколение през 1953 г. до днес са произведени над 14 милиона автомобила от модела, което го прави най-продаваният в историята на германската марка.

Е-класата е ключов модел за Mercedes-Benz, който играе най-важната роля в гамата на марката от Щутгарт. Този универсален седан едновременно изпълнява ролята на семеен автомобил за дълги пътешествия и представителна лимузина за бизнесмени и управители на дружества. От първото поколение през 1953 г. до днес са произведени над 14 милиона автомобила от модела, което го прави най-продаваният в историята на германската марка.

Десетото поколение на Mercedes-Benz E-класа с индекс W213 беше представено през 2016 г. и впечатли почитателите със своя привлекателен дизайн и ексклузивен висококачествен интериор. Неотдавна моделът беше основно модернизиран като получи изобилие от иновации, като най-много са тези в сферата на системите за подпомагане на шофирането.

Новият Mercedes-Benz E-класа изпъква с по-динамичен дизайн, оборудван е с нови функции за подпомагане на шофирането, предлага се както с бензинови и дизелови турбодвигатели, така и с вариант за хибридно задвижване, и има вградена система за защита от посегателства, което прави любимият на поколения модел още по-сигурен.

Външните промени са направили обновения Mercedes-Benz E-класа по-динамичен и спортен. В дизайна моделът залага на динамиката чрез линията Avantgarde, включена в стандартното ниво на екстериора. Новата радиаторна решетка е доста по-широка, а в центъра блести голямата трилъчева звезда на Mercedes-Benz, подобно на спортиста Mercedes-AMG GT Coupe. Новите фарове са с капковидна форма, като дневните LED светлини наподобяват на тези в спортното купе с 4 врати CLS.

Като опция се предлагат светодиодни матрични светлини. Профилните стени са украсени с елегантни щамповани линии. Седанът е получил нов дизайн на капака на багажника, в който вниманието привличат новите стреловидни светлини. Версиите с пакета AMG се разпознават по радиаторната решетка с ребра, аеродинамичния бодикит и минимум 18-инчовите лети джанти.

В интериора на новия Mercedes-Benz E-класа са използвани облицовки от синтетична кожа, комбинирана с черни лакирани повърхности и алуминиеви детайли. Предлагат се и няколко вида естествена кожа и дървени апликации.

Основната новост в салона е воланът с пет лъча. Освен бутоните на волана има и малки сензорни панели за по-лесна работа с менюто на мултимедийната система. Традиционно селекторът на автоматичната скоростна кутия е разположен отдясно на кормилната колона.

Вътрешното осветление се осъществява с помощта на светодиоди и с натискането на бутон могат да бъдат избрани до 64 цвята. На таблото пред водача в Mercedes-Benz E-класа е поставен цифровият инструментален панел с 10,25-инчов екран, групиран заедно с 10,25-инчовият сензорен дисплей на мултимедийната система.

Двата екрана могат да бъдат с диагонал 12,3 инча. Предлага се и система за прожектиране на най-важните данни на предното стъкло. Наклоненият централен панел също е модернизиран с поставянето на нови бутони, а циферблатът на часовника е изчезнал.

Предните седалки на новия Mercedes-Benz E-класа са широки и удобни, регулират се електрически и са снабдени с отопление. Като опции се предлагат спортни седалки с подобрени странични опори, както и функции на вентилация и масаж с 4 различни програми. Към подлакътника на централния тунел е добавено безжично зарядно устройство за мобилни телефони. На втория ред седалки има достатъчно място за пътниците. Салонът на E-класата е малко по-широк, което е особено забележимо ако отзад седнат трима човека. Обемът на багажника от 540 литра остава непроменен.

Стандартното оборудване на Mercedes-Benz E-класа включва пълен електрически пакет, двузонов автоматичен климатик, аудиосистема, сензори за светлина и дъжд, и Bluetooth комуникация. За сигурността луксозният седан е оборудван с 9 въздушни възглавници, система за стабилизация, система за контрол на налягането в гумите, система за автоматично спиране и следене на умората на водача.

Допълнителното оборудване включва система за достъп чрез смартфон, панорамен покрив, автопилот за паркиране, Wi-Fi, тризонов климатроник, камери за 360-градусов обзор, отопляем волан и задни седалки, таблети за пътници отзад, въздушни възглавници в коланите.

На разположение са и системи за поддържане на лента, за разпознаване на пътните знаци, за наблюдение на слепите зони, нощно виждане и полуавтономно шофиране. Системите за подпомагане на шофирането включват детектор на волана за отделяне на ръцете от него, асистент за активно спазване на дистанция, активен асистент за спиране и потегляне, подпомагане на насочването на автомобила, подпомагане за спиране и активно следене на слепите зони. Пакетът за паркиране заедно осигурява разширена зона на видимост и позволява за първи път досега автоматично паркиране на автомобила не само успоредно и перпендикулярно, но също и в маркирани зони.

Седанът Mercedes-Benz E 220d е пъргав и пестелив на пътя

Обновеният Mercedes-Benz E-класа се предлага както с бензинови и дизелови турбодвигатели, така и с вариант за хибридно задвижване. Всички бензинови двигатели са допълнени с 48-волтова хибридна система. Все още най-търсеният вариант на E-класата е моделът E 220d, който се задвижва от 2,0-литров 4-цилиндров турбодизелов двигател с мощност 194 к.с., комбиниран с 9-степенна автоматична скоростна кутия.

Предлагат се версии със задно предаване и задвижване на всички колела от системата 4Matic. Двигателят работи тихо и има изобилие от тяга, а 9-степенната автоматична скоростна кутия превключва скоростите почти неусетно и позволява на мотора да се разгърне напълно.

Максималният въртящ момент от 400 Нм е наличен още при 1600 об/мин. Двигателят е много еластичен и ви позволява да се движите със скорост от 130 км/ч при само 2000 оборота в минута. Динамиката също е добра, като ускорението от място до 100 км/ч отнема 7,5 секунди.

Седанът е в стихията си на магистралата – там е динамичен и бърз. Най-важното за този турбодизелов двигател е неговата ефективност и икономичност. Агрегатът поддържа висока скорост при ниски обороти, така че на междуселищен път с 90 км/ч разходът е 4,3 л/100 км, а на магистралата със 140 км/ч консумацията е 5,2 л/100 км. В града колата също постига достоен за отбелязване резултат – 6 л/100 км. Когато двигателят работи, в салона не се чува дразнещ шум, а на празен ход няма вибрации.

Комфортът традиционно е поставен на първо място

При Mercedes-Benz E-класа традиционно на първо място е поставен комфортът. Дори стандартната версия вози много меко, а с допълнителните адаптивни амортисьори и въздушно окачване, неравностите на пътя сякаш се изглаждат. Освен това седанът е с подобрена шумоизолация, така че 400 километра по магистралата изобщо няма да уморят водача и пътниците.

Сцеплението с пътя и стабилността също са на най-високо ниво, особено при наличието на системата за задвижване на всички колела 4Matic. В динамичен режим окачването запазва мекотата си, а наклоняването на каросерията е по-слабо изразено. Кормилното управление е прецизно и плътно.

Новият Mercedes-Benz E-класа вече се продава у нас във версии седан и комби. Моделът може да се разгледа и изпробва в търговските центрове на генералния дистрибутор на марката у нас – „Силвър Стар”, а цените започват от 105 900 лева.

Технически характеристики

Mercedes-Benz Е 220d 4Matic

2,0-литров 4-цилиндров турбодизелов двигател

9-степенна автоматична скоростна кутия 9G-Tronic

194 к.с. максимална мощност при 3800 об/мин

400 Нм въртящ момент при 1600-2800 об/мин

7,5 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч

239 км/ч максимална скорост

5,6 л/100 км среден разход на дизел

146 г/км емисии на СО2

109 200 лева базова цена на модела