Дъвка за наивници (или как кралят на ВЕИ-ата Прокопиев приши на Делян Пеевски и опитите си да овладее КЕВР)

Дъвка за наивници (или как кралят на ВЕИ-ата Прокопиев приши на Делян Пеевски и опитите си да овладее КЕВР)

28 юни 2017 г. Прокуратурата повдига обвинения на бившите председатели на енергийния регулатор КЕВР (тогава Държавна комисия за енергийно и водно регулиране) Ангел Семерджиев и Светла Тодорова за престъпления по служба.

Семерджиев оглавява комисията от 2011 до 2013 г., Тодорова – от 2014 до 2015 г. Втората е подведена под отговорност за изменение на цените за пренос на природен газ, обслужило пряко „Овергаз“ на газовия барон Сашо Дончев. Първият за бездействие, което може да нанесе щети на държавата за десетки милиони по дело, заведено отново от Дончев и неговия „Овергаз“.

2 април 2015 г. Народното събрание избира за нов шеф на КЕВР Иван Иванов - бивш депутат от ДСБ и един от най-верните хора на бащата на партията и на олигархията у нас Иван Костов. Следват години на спорни и скандални решения, достигнали своя пик през последните седмици. През юни, въпреки огромното намаление на цената на природния газ, КЕВР увеличи цената на парното. С мотива, че го правел превантивно.

Какво е общото между тези няколко случая? Не, не са само скандалите. Зад тях прозират действия, правени в ущърб и на всички нас, гражданите на тази държава, както и срещу самата държава. Но в полза на задкулисието и баща му Иван Костов, който още по време на премиерстването си превърна енергетиката в ясно парцелирана нива, достъпна само за отрочетата му олигарси. А дори след изхвърлянето си от властта, благодарение на пионки, инсталирани на ключови места по веригата, им помогна да я оградят и монополизират, за да продължават да я точат.

Спомняте ли си двойната хранилка, на която беше допреди само няколко години „Овергаз“? А солената зелена добавка от любимите ВЕИ-та на друг олигарх-фаворит на Костов – каолиновия крал Иво Прокопиев? Е, нищо от това нямаше как да се случи без „помощ от приятели“ от паралелната държава, изградена от Костов. В това число и през хора от КЕВР. И това се знае от всеки в сектора. Както се знае, че същата тази групичка прави всичко възможно да овладее и следващия състав на КЕВР, процедурата по избор на който тръгна, но заради отказ на т.нар. „фаворит“ за поста, предложен от мнозинството – настоящия шеф на дирекция в КЕВР Пламен Младеновски, ще бъде рестартирана през есента.

На целия този пределно ясен и изчистен от каквито и да било съмнения фон, обаче, в пореден материал от серията „фалшиви новини“, публикуван от „Капитал“ - рупора на подсъдимия за енергийна афера, собственик на ВЕИ-та олигарх, свързан с бизнеса и с електромобили (все имащи общо със сектора и регулацията му неща) Иво Прокопиев, пришива битките във и за КЕВР не на друг, а на депутата и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски. „Пеевски нахлу и в КЕВР“, пише бодро авторът на статията, очевидно нащракана по опорки, спуснати от Боса на „Капитал“ и реди: „милиардният енергиен сектор е новата набелязана жертва за пленяване от политиците“. А за да е още по-сосна конспирацията, допълва, че Младеновски се бил оттеглил заради имагинерните аспирации на Пеевски и ДПС да наредят бъдещия състав на комисията (?!).

Доказателства няма. Всичко е в стилистиката на „една жена каза“, но този път под прикритието на „независими източници“.

Доказателства няма и как да има, защото цялата история противоречи не само на здравия разум, но и на фактите и реалността. Депутатът Делян Пеевски никога не е имал нито фирми, нито каквито и да било интереси в енергетиката. Опозиционната партия ДПС няма как да диктува нито кадрува в институциите, било то и в комисии, при положение, че и управлението, и мнозинството в НС е на други формации.

А що се отнася до обяснението, че енергийният сектор е набелязана жертва за пленяване от политиците, то дори и то е лъжа. Тъй като енергийният сектор не е просто набелязан. Той отдавна е пленен – от политици, свързани с Костов и олигарсите му, в полза на същите лица - Костов и олигарсите му. И Иво Прокопиев е пределно наясно с това, защото се е парцелирал в енергетиката от години. И пак от години са малко броевете на същия този Капитал, в които да не е пробутан лобистки текст по интересуваща Боса енергийна тема. Ама не за скандалните решени на КЕВР да ни увеличава сметките за парно въпреки драстичния спад на цената на газа, т.е. – не материали в интерес на гражданите, а в интерес на Боса. Онзи който поръчва статиите и спуска опорките.

Пришиването на името на Делян Пеевски към всичко това е просто поредната дъвка за наивници, пробутвана от Прокопиев и машината му за манипулации и клевети, за да отклони вниманието от аспирациите на самия подсъдим бос, другарите му олигарси и ментора им Иван Костов да сложат юзди на пореден състав в КЕВР с поставянето на тяхна марионетка начело на комисията. По абсолютно същия начин, при рокадите в Българската банка за развитие, пак „Капитал“, отново без каквато и да било връзка с реалността, пришиха на Пеевски един от настоящите изпълнителни директори на ББР – Филип Панайотов. Човек, изцяло свързан с кръга „Капитал“, през който Прокопиев протегна ръка към 700 млн. лева, които бяха заделени от държавата, за да помогне през банката гражданите и фирмите, ударени от кризата. Но на принципа на крадеца, който твърди, че другите са откраднали, разградският бос натиска копчетата на мейнстрийма си и пришива на друг собствените си далавери, явно с надеждата, че така ще прикрие следите си. Друг е въпросът, че наглостта може и да няма граници, но възмездието за престъпленията рано или късно чука на вратата. И не се трогва от дъвки за наивници, пробутвани от издания, които отдавна дори не се пробват да прикрият, че са не медии, а разпространители на манипулации.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.