0

К огато пада от дъската си за сърф край Хаваите, САЩ, любителят на големите вълни Дъг Фолтър се надява, че тя ще бъде намерена от някой местен рибар. Сърфистът обаче едва ли си е представял, че дъската му ще се озове на 8000 километра в южната част на Филипините, предаде Франс прес.

Когато пада от дъската си за сърф край Хаваите, САЩ, любителят на големите вълни Дъг Фолтър се надява, че тя ще бъде намерена от някой местен рибар. Сърфистът обаче едва ли си е представял, че дъската му ще се озове на 8000 километра в южната част на Филипините, предаде Франс прес.

Повече от две години след като наблюдава как направената му по поръчка бледосиня дъска за сърф изчезва сред вълните на залива Уаймея - популярна хавайска дестинация за сърфисти, Фолтър научава от социалните медии, че тя е намерена в близост до отдалечения филипински остров Сарангани.
Новият й "стопанин" Джоване Бранзуела - учител в местно начално училище и начинаещ сърфист, е щастлив да му я върне.


"Когато я видях на снимка, не можах да повярвам, помислих, че е някаква шега. Бях сигурен, че никога повече няма да я видя", споделя 35-годишният сърфист от САЩ.
Оказва се, че преди няколко месеца филипинският учител е закупил дъската от свой съсед за 2000 песо (35 евро).
"Странстващата" дъска е намерена от рибари във Филипините през август 2018 г. - шест месеца, след като "зачезва" от погледа на Дъг Фолтър край Хаваите. За късмет въпреки месеците, прекарани в Тихия океан, името на хавайския й производител Лайл Карсън все още личи върху нея.
Заинтригуваният Джоване Бранзуела прави проучване във Фейсбук и праща снимка на "бегълката" на Карсън, който на свой ред я публикува в Инстаграм.
След като вече е установил връзка с новия стопанин на дъската, Дъг Фолтър планира да посети малкия филипински остров, когато паднат ограниченията за пътуване заради коронавирусната пандемия. Американецът смята да предложи в замяна дъска за начинаещи на филипинския си приятел и да му помогне в овладяването на тънкостите на сърфинга. Докато чака да му се отвори възможност да пътува, Фолтър набира средства за училището, в което преподава Джоване Бранзуела.