Дървеници полазиха затворник, иска 7000 лв. обезщетение от държавата

Дървеници полазиха затворник, иска 7000 лв. обезщетение от държавата

Ставал през нощта да се мокри, за да облекчи ухапванията

7000 лева обезщетение от държавата поиска лишен от свобода, който излежава присъда в Бобовдолския зандан. Искът е за претърпени неимуществени вреди, изразяващи се в психически страдания – дискомфорт, недоспиване и нарушения на съня, вследствие от неблагоприятни условия, при които изтърпява наказанието „лишаване от свобода“, а именно наличие на дървеници в спалните помещения.

Затворникът описва в исковата си молба до Административен съд – Кюстендил, че във всички помещения, в които е бил настанен при пребиваването си в затвора, разположени на първия и на втория етаж в основния корпус, има дървеници, които пречат на съня му, като му причиняват сърбежи. Според него действията на затворническата администрация са неефективни и не решават проблема. Пред съда са свидетелствали и лишени от свобода, както и длъжностно лице от затворническата администрация.

Според показанията на затворниците в помещенията има дървеници въпреки дейностите по обезпаразитяване, които се извършват на всеки два месеца. Действително потърпевшият е страдал от ухапванията от дървениците, които му пречат да спи и му се налагало често да се мокри с вода за облекчаване на дразненията. Свидетелят обаче е на мнение, че служителите на фирмата за дезинсекция не действат правилно, тъй като третират с препарати само част от помещенията, а не цялата площ и така ефектът е незначителен.
В крайна сметка съдия Галина Стойчева отхвърли предявения от затворника иск за заплащане на обезщетение в размер на 7000 лв. за неимуществени вреди, изразяващи се в психически страдания – дискомфорт, недоспиване и нарушения на съня. Съдебното определение подлежи на обжалване пред втора инстанция – Върховен административен съд.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.