Държавните служители в България с най-ниските заплати в ЕС

Държавните служители в България с най-ниските заплати в ЕС

16% от заетите в ЕС през 2016 година са държавни служители, показват данни на Евростат за 2016 г. Данните показват още, че най-ниските заплати на работещите в този сектор са в България.

Статистическата служба отбелязва, че делът на държавните служители спрямо всички работещи в ЕС остава стабилен - между 15 и 17 на сто от общата заетост от 2000 г. насам. Тук са включени държавната администрация и други служби на национално, регионално и местно ниво, също и въоръжените сили.

Делът на държавните служители варира в страните членки, тъй като в някои държави секторите образование и здравеопазване са част от държавната администрация, а в други - не.

Най-голям е делът на държавната администрация в Швеция (29% от общата заетост), Дания (28%), Финландия (25%), Естония (23%), Литва, Франция и Унгария (във всички 22%). Данните за Унгария се отнасят за 2015 година.

Най-малко са били чиновниците в Германия (10%), Люксембург (12%), Холандия (13%), Италия (14%), Португалия, Ирландия и Испания (във всички 15%). Тук не са включени данни за България, Хърватия и Малта.

За България обаче става ясно, че спрямо другите страни членки заплащането на държавните служители през 2014 г. е най-ниско (500 евро), подобно на Румъния (600 евро) и Унгария (700 евро).

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.