В опит да успокоят цените, държавните централи пускат още ток на борсата (ОБНОВЕНА)

В опит да успокоят цените, държавните централи пускат още ток на борсата (ОБНОВЕНА)

Седмица ще умуват за количествата, които ще предложат

Дружествата от държавната енергетика ще доставят допълнителни електроенергия на борсата с цел стабилизиране на борсата в сегмента „Ден напред“. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова, след срещата в КЕВР с ръководствата на регулатора, ерепетата, Българската независима енергийна борса и БЕХ.

Министър Петкова, уточни, че предстои да бъде изготвен анализ за това какви количества електроенергия допълнително може да осигури всяко дружество. „Съгласно ангажиментите по делото „БЕХ Електричество“, НЕК, ТЕЦ „Марица-Изток 2“ и АЕЦ „Козлодуй“ следва да осигуряват по 690 МВт електроенергия на всеки час за търговия през платформата „ден напред“ на борсата.


От 19 януари ще се увеличи над 700 МВт,


припомни тя. По нейните думи осигуряването на допълнителни количества за пазара „ден напред“ над тази граница ще повиши ликвидността и ще гарантира по-голяма предсказуемост при борсовата търговия. Петкова обясни, че най-големи възможности да предостави допълнителни количества има държавната ТЕЦ „Марица-Изток 2“. Министърът обаче добави, че токът, който ще се предлага от там ще е на цена, която да позволява на дружеството да плаща парниковите квоти. На въпрос на „Монитор“ какъв е прагът, над който на теца е изгодно да продава допълнителните количества на борсата, изпълнителният директор на БЕХ Петьо Иванов поясни, че за всеки мегаватчас произведена електроенергия трябва да се плащат по 1,3-1,4 парникова квота.

Министър Петкова смята, че на енергийната борса всичко е спокойно.


Според шефа на КЕВР Иван Иванов мерките трябва да бъдат приложени до седмица, а правилата на нашата енергийна борса на 100% съответствали на правилата на европейските борси.

Шефът на КЕВР информира, че след седмица ще се проведе втора среща за съгласуване и уточняване реализацията на тези мерки. „Първите две мерки - допълнителна ел. енергия за платформата „Ден напред“ и създаване на стандартизирани профили, са от важно значение за стабилизиране на ситуацията в борсата в сегмента. Третото предложение е през

2019 г. да се осигури пазарно обединение с борсите в Югоизточна Европа.


Това ще позволи допълнително стабилизиране на цените на Българската независима енергийна борса“, каза още той. „За да се осъществи пазарно обединение с други страни от „Югоизточна Европа, е необходима промяна в закона на т.нар. „експортна такса“, посочи доц. Иванов. Ръководителят на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) Констатин Константинов поясни, че по отношение на пазарното обединение в най-напреднала фаза за разговорите с Македония, а донякъде и с Румъния.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.